24 Απριλίου 2024 / 2:43 μμ
24 Απριλίου 2024 / 2:43 μμ

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός – τον ενέκριναν οι δανειστές

από fimotro

Με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,8% του ΑΕΠ θα κατατεθεί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2017 ενω συνεχίζονται σε ένα «καυτό» διήμερο οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς καθώς παραμένουν «μέτωπα» ανοιχτά και οι θεσμοί αναμενεται να αποχωρήσουν την Τρίτη από την Ελλάδα. Το «πράσινο» φως για τον προϋπολογισμό του 2017 έδωσαν οι δανειστές, καθώς καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει για το επόμενο έτος. Την ίδια ώρα οι θεσμοί φαίνεται πως δέχτηκαν και την προτεινόμενη ρύθμιση για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ύψους 760 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει κι ένα «μαξιλάρι» 300 εκατ. ευρώ για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ οι θεσμοί παρουσίασαν κείμενο με τις θέσεις τους και τα σημεία στα οποία επιμένουν. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή το κείμενο έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Παρά την θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το 2016 και το 2017, οι δανειστές έχουν στην ατζέντα τους και μια τρύπα ύψους 600 εκατ. ευρώ που εμφανίζεται στα δημοσιονομικά του 2018, η οποία όμως θα συζητηθεί και στις αρχές του επόμενου χρόνου. Το κενό που εμφανίζεται για το μεθεπόμενο έτος, θα εξαρτηθεί και από τη γενικότερη συζήτηση που θα γίνει για το ελληνικό πρόγραμμα και θα αφορά και το δημόσιο χρέος
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για τα εργασιακά
Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και ειδικότερα στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων και των ΣΣΕ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το ΔΝΤ ζητά πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα