25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Στη Βουλή η δικογραφια για τη Νovartis – Ποινικές ευθύνες σε 10 πρώην υπουργούς

από fimotro

Ποινικές ευθύνες 10 πρώην υπουργών μετά το 2006 για δωροδοκία και απιστία

Ευθύνες πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ από το 2006 και μετά καλείται να διερευνήσει η Βουλή, καθώς τα ονόματα τους αναφέρονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Νovartis. Οι τυχόν ποινικές ευθύνες (εφόσον δεν συνδέονται με διαπιστωμένο ξέπλυμα χρήματος) είναι πιθανότατα παραγεγραμμένες αφού έχουν μεσολαβήσει από τις αρχές του 2015 δυο εκλογικές αναμετρήσεις, πλην το ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς που διερευνούν την υπόθεση από τα τέλη του 2016 μετά από παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, ζήτησαν να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών καθώς σκόνταψαν σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών.

ΑΜΜΕΛΗΤΙ

Βέβαια οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν έχουν δικαίωμα να διερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες, καθώς αρμόδια είναι η Βουλή για τέτοια ζητήματα. Γι’ αυτό και όταν η έρευνα «σκόνταψε» σε ενδεχόμενες ευθύνες  για αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας, διαβιβάστηκε αμέσως στη Βουλή.

Το διαβιβαστικό αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα πρώην υπουργούς, ανάμεσα στους οποίους υπουργοί υγείας και οικονομικών, την περίοδο από το 2006 και μετά (ως αρχές του 2015).

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρ. Ντζούρας και Στ. Μανώλης ,πριν από λίγο παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο σε βάρος υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα που αφορά την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο καθώς και για το ενδεχόμενο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς. Δεν αποκλείεται στην εξέλιξη της έρευνας να προκύψουν ευθύνες και για άλλα πολιτικά πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα