28 Μαρτίου 2024 / 7:29 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 7:29 μμ

Στην κατάψυξη παραμένει η χώρα

από fimotro

Σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» παραμένουν αρκετές περιοχές της χώρας, παρά τη σταδιακή βελτίωση του καιρού που αναμένεται από σήμερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα παραμένουν αποκλεισμένα χωριά, νησιά χωρίς ρεύμα και νερό και με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία σε μεγάλα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου. Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στις σιδηροδρομικές μεταφορές με τους επιβάτες πολλών δρομολογίων να ζουν μια «οδύσσεια» και τη διοίκηση της εταιρείας να αναγκάζεται να μειώσει τα δρομολόγια της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Χθες, χιονοθύελλα «χτύπησε» την Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ στις Σποράδες, το χιόνι σε Αλόννησο και Σκόπελο έφτασε τα δύο μέτρα! Επίσης, στην Κύμη, στην Εύβοια, μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δημιούργησαν πάγο, και χρειάστηκε παρέμβαση με super puma προκειμένου να απεγκλωβιστούν από την κατοικία τους δύο ηλικιωμένοι.
Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί ο παγετός που έχει «σκεπάσει» μεγάλο τμήμα της χώρας. Χθες, καταγράφηκε ρεκόρ ως προς τη διάρκεια του παγετού στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο FM 104,9» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θ. Καρακώστας, στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου του 1963 σημειώθηκε ολικός παγετός διάρκειας τριών ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι και η ανώτερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν υπό το μηδέν.
«Τώρα έχουμε τέσσερις μέρες με ολικό παγετό και ίσως πάμε προς πέμπτη μέρα. Επομένως αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ρεκόρ και δεν νομίζω ότι θα σπάσει από εδώ και πέρα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, αν εξαιρέσουμε μια φορά, στις 14 Ιανουαρίου του 1968, που καταγράφηκε θερμοκρασία -12,6 βαθμοί Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν είχαμε έκτοτε.
Στο μεταξύ, τις ζημιές που υπέστησαν από τον χιονιά οι δυο εμβληματικοί ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς, Κ. Πιντέρης και Θ. Μαρμαρινός, που έσωσαν χιλιάδες πρόσφυγες και των οποίων οι ψαρόβαρκες βούλιαξαν το βράδυ της Δευτέρας από το βάρος του χιονιού, θα καλύψει σε πρώτη φάση ο δήμαρχος Λέσβου, Σ. Γαληνός, με το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το φετινό βραβείο του ιδρύματος Ούλωφ Πάλμε (απονέμεται στον δήμαρχο Λέσβου και στη δήμαρχο της Λαμπεντούζα, Giusi Nicolini, για τη στάση τους στο θέμα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών).
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Σε μείωση των δρομολογίων των τρένων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και των συρμών του Προαστιακού Σιδηρόδρομου στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λάρισα – Θεσσαλονίκη προχωρεί και σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στη σιδηροδρομική υποδομή. Στο τμήμα μεταξύ Λάρισας – Καλαμπάκας – Παλαιοφάρσαλου – Λάρισας αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια.
Η σχετική απόφαση της διοίκησης ελήφθη μετά από τρία χθεσινά περιστατικά όπου οι επιβάτες υπέστησαν τεράστια ταλαιπωρία, καθώς χρειάστηκε να μείνουν εγκλωβισμένοι για πολλές ώρες μέσα στα τρένα.
Συγκεκριμένα, προβλήματα αντιμετώπισαν οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών ΙC 53 και ΙC 55 στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη Αθήνα στις 7.30 π.μ. και 10 π.μ. αντίστοιχα και ακινητοποιήθηκαν η μια αρχικά στον Δομοκό και η δεύτερη στη Λάρισα λόγω των βλαβών που υπέστησαν οι μηχανές εξαιτίας του ψύχους.
ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΕΝΟΥ
Το πρώτο τρένο, αρχικά νωρίς το μεσημέρι ακινητοποιήθηκε κοντά στο Δομοκό, όταν η μηχανή υπέστη βραχυκύκλωμα λόγω ψύχους. Εστάλησαν μηχανές μετά από τρεις ώρες για να γίνει η αλλαγή και να απεγκλωβιστεί η αμαξοστοιχία, όμως λίγο πριν το Λιανοκλάδι βραχυκυκλώνει και η δεύτερη λόγω του ψύχους με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και πάλι με τους επιβάτες να μένουν συνολικά πάνω από 12 ώρες μέσα στο τρένο.
Το δεύτερο τρένο με προορισμό και αυτό την Αθήνα έμεινε ακινητοποιημένο στη Λάρισα για περίπου 7 ώρες εξαιτίας προβλημάτων στη μηχανή.
Το απόγευμα ακινητοποιήθηκαν στο Πλατύ Ημαθίας και οι συρμοί του προαστιακού σιδηροδρόμου Λάρισα – Θεσσαλονίκη.
Με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ζητά την κατανόηση του επιβατικού κοινού για την ταλαιπωρία που θα υποστεί, «χωρίς να ευθύνεται η ίδια». «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ κάνει μόνο χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής ενώ η εύρυθμη λειτουργία της (υποδομής) είναι αρμοδιότητα και ευθύνη άλλου φορέα. Το σύνολο του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σε επιφυλακή εδώ και μέρες και οι άδειες του προσωπικού της έχουν ανασταλεί», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.
Χιονοθύελλα
Χθες, χιονοθύελλα «χτύπησε» την Ήπειρο, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ στις Σποράδες, το χιόνι σε Αλόννησο και Σκόπελο έφτασε τα δύο μέτρα! Επίσης, στην Κύμη, στην Εύβοια, μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα.
Παγετός
Ιδιαίτερα προβλήματα προκαλεί ο παγετός που έχει «σκεπάσει» μεγάλο τμήμα της χώρας. Χθες, καταγράφηκε ρεκόρ ως προς τη διάρκεια του παγετού στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Θ. Καρακώστας, στις 23, 24 και 25 Ιανουαρίου του 1963 σημειώθηκε ολικός παγετός διάρκειας τριών ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα