29 Μαρτίου 2024 / 1:17 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:17 μμ

Στην Ελλάδα 6 χρόνια ύφεση – Στην Ιρλανδία ρεκόρ ανάπτυξης!

από fimotro

Εάν μιλάμε για δυο Ευρωπαϊκές χώρες που πέρασαν από Μνημόνια με προγράμματα λιτότητας και ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη πορεία, τότε σίγουρα αναφερόμαστε στην Ιρλανδία και την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τη χώρα μας που δεν βελτιώνεται με τίποτα η κατάσταση στα δημοσιονομικά και την πραγματική οικονομία, στα τρία χρόνια εφαρμογής του προγράμματος η Ιρλανδία παρέμεινε ο καλός μαθητής της Ευρώπης. Το ιρλανδικό ΑΕΠ αυξήθηκε 5,2%, οι επενδύσεις αυξήθηκαν 8,3% και οι ιρλανδικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 12,6%. Το 2016 η Ιρλανδία κατέγραψε ανάπτυξη 5%, την ταχύτερη στην ΕΕ. Παράλληλα πρόσφατα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν ανακοίνωσε ότι η Ιρλανδία θα εξοφλήσει νωρίτερα τις οφειλές της στο ΔΝΤ. Ήδη έχει καλύψει τα 20 από τα 22,5 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί. Επίσης πρόσφατα εξέδωσε πάλι έντοκα γραμμάτια του δημοσίου με αρνητικό επιτόκιο!

Σήμερα, σύμφωνα με την Eurostat, κατά 5,2% αυξήθηκε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ιρλανδίας το 2016, με την οικονομία της χώρας να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τρίτη συνεχή χρονιά. Η Ιρλανδία ανέκαμψε γρήγορα από την οικονομική της κατάρρευση σχεδόν πριν από μια δεκαετία που την οδήγησε στη διεθνή της διάσωση το 2010, και η δυναμική αυτή συνεχίστηκε φέτος με την ανεργία να μειώνεται περισσότερο από το ήμισυ από το υψηλό επίπεδο του άνω του 15% κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης ενίσχυσε τις καταναλωτικές δαπάνες κατά 3% πέρυσι και η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,5% σε τριμηνιαία βάση από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, από 4% ένα τρίμηνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική στατιστική υπηρεσία CSO.

Ενώ το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να διατηρηθεί πάνω από 3% για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμά ότι ένα «σκληρό Brexit» – που προβλέπει ότι η Βρετανία θα χάσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ με την αποχώρησή της από την Ένωση – θα μπορούσε να αφαιρέσει 3,5% του ιρλανδικού ΑΕΠ εντός μίας δεκαετίας. Η Ιρλανδία γενικά θεωρείται η ευρωπαϊκή οικονομία που είναι περισσότερο ευάλωτη στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, λόγω των στενών εμπορικών τους σχέσεων. Ο περυσινός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας είναι υπερτριπλάσιος του μέσου ορου της ευρωζώνης του 1,7%. Το 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 26% ύστερα από την τεράστια αναθεώρηση των παγίων κεφαλαίων στους εθνικούς λογαριασμούς της χώρας.

Σ.Σ. Fimotro: Βίοι αντίθετοι για την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Εκεί όμως έχουν σοβαρό πολιτικό σύστημα και πολιτικούς που μπορούν να συνεννοηθούν. Εδώ η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα