24 Απριλίου 2024 / 7:37 πμ
24 Απριλίου 2024 / 7:37 πμ

Στην Ελλάδα καταρρέουν τα ακίνητα, στην Κύπρο ανεβαίνουν!

από fimotro

Εντυπωσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία της Κύπρου, η οποία σε αντίθεση με την Ελλάδα, όχι μόνο βγήκε από το δικό της μνημόνιο, αλλά έχει περάσει σε φάση ισχυρής ανάπτυξης.  Αύξηση για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια παρουσιάζουν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στην Κύπρο το 2017, σύμφωνα με νέα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει η κεντρική τράπεζα της χώρας, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν μικρή αύξηση 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017, η οποία είναι η πρώτη ετήσια αύξηση μετά από επτά χρόνια. Οι τιμές διαμερισμάτων κατέγραψαν ετήσια αύξηση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (1,6%), ενώ οι τιμές οικιών κατέγραψαν τη μικρότερη ετήσια μείωση από τα τέλη του 2010 (0,3%).

Ο δείκτης τιμών κατοικιών (οικίες και διαμερίσματα) κατέγραψε την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία αύξηση (0,3%) το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι συνεχιζόμενες τριμηνιαίες αυξήσεις, αν και μικρές, επιβεβαιώνουν την πορεία ανάκαμψης του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, όπως διαγράφουν και άλλοι σχετικοί δείκτες1.

Τόσο ο δείκτης τιμών οικιών όσο και ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων κατέγραψαν σε τριμηνιαία βάση ισόποση αύξηση 0,3%.

«Η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας με σταθερούς ρυθμούς, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, αποτελούν παράγοντες στήριξης της θετικής πορείας των ακινήτων στην Κύπρο», αναφέρει η Κεντρική τράπεζα.

Επαρχίες
Ανά επαρχίες, σε τριμηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών σημείωσε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο αυξήσεις στις επαρχίες Λευκωσίας (0,2%), Λεμεσού (0,9%), και Αμμοχώστου (0,1%).

Αντίθετα στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου κατέγραψε μικρές μειώσεις 0,7% και 0,6%, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στο γενικό δείκτη τιμών κατοικιών ανά επαρχία, η Λεμεσός κατέγραψε αύξηση 0,9%, την πρώτη από το τρίτο τρίμηνο του 2010. Αντίθετα οι υπόλοιπες επαρχίες κατέγραψαν ετήσιες μειώσεις, με τη μεγαλύτερη να είναι στην Αμμόχωστο (3,7%), και τη μικρότερη στη Λευκωσία (0,1%). Στην επαρχία Λάρνακας οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν ετήσια μείωση 0,8%, και στην Πάφο 1,4% . Σημειώνεται ωστόσο ότι οι εν λόγω ετήσιες μειώσεις παρουσιάζουν επιβράδυνση και αναμένεται ότι εφόσον συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης του τομέα ακινήτων να καταγράψουν αυξήσεις στο σύντομο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα