19 Απριλίου 2024 / 8:43 μμ
19 Απριλίου 2024 / 8:43 μμ

ΣτΕ: Νόμιμη η μεταβίβαση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ

από fimotro

Εγκρίθηκε ως νόμιμη και συνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας (173 από τα 228 διαμερίσματα) των προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας στο ΤΑΙΠΕΔ από το ΣτΕ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Δήμου Αθηναίων κρίνοντας ότι δεν απέδειξε οτι είναι ο κύριος δικαιούχος των συγκεκριμένων ακινήτων.

Οι σύμβουλοι της Επικρατείας δεν αποδέχθηκαν τους ισχυρισμούς του Δήμου Αθηναίων ότι τα ακίνητα του προσφυγικού συνοικισμού ανήκουν στην κυριότητά του,καθώς ο Δήμος δεν απέδειξε την κυριότητα επί των συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά ούτε προσκόμισε κάποια απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων που να του αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριότητας. Εξάλλου, προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η κυριότητα των ακινήτων υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, που ένα θέλει μπορεί να προσφύγει ο εν λόγω Δήμος.

Κατά συνέπεια δεν προκαλείται καμία βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου σημειώνει το ΣτΕ, αφού τα ακίνητα αυτά δεν είναι δικά του.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του Δήμου Αθηναίων ότι παράνομα μεταβιβάστηκαν μερικά από τα ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς είναι χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 24), τις διεθνείς συμβάσεις των Παρισίων (ν.1126/1981) και της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης (ν. 2039/1992) δεν μπορεί να διασπάται η ενότητα των μνημείων.

Επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι από μόνη της η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, αλλά και βασικά χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη. “Μόνο η μεταβολή τους ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν συνεπάγεται την άρση της προστασίας του συνόλου του μνημείου”, καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα