19 Απριλίου 2024 / 10:35 πμ
19 Απριλίου 2024 / 10:35 πμ

Στεγνώνουν από ρευστότητα τα διαγνωστικά κέντρα

από fimotro

Μονόδρομος θα αποτελέσει για πολλά διαγνωστικά κέντρα, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες μονάδες, η αναστολή λειτουργίας το επόμενο διάστημα, όπως υποστηρίζουν στελέχη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ).

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, η διοίκηση του Συνδέσμου αναφέρει πως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε διακοπή των εργασιών τους λόγω μειωμένης ρευστότητας.

Αιτία, οι απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ για άμεσο συμψηφισμό μεταξύ των οφειλών του Οργανισμού και των απαιτήσεων των διαγνωστικών  rebate και claw back για τη χρονική περίοδο 2013-2015.

Οι απαιτήσεις αυτές προκύπτουν από την υποχρέωση των επιχειρήσεων της Υγείας να καλύπτουν τη διαφορά ανάμεσα στις πραγματικές δαπάνες και στον κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού, αλλά και να προχωρούν σε εκπτώσεις στις τιμές που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρουν οι παράγοντες από το χώρο των διαγνωστικών, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ, τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις ανέρχονται σε περίπου 245 εκατ. ευρώ για τις μονάδες υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας(διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια και διαγνωστικά εργαστήρια ιδιωτικών κλινικών) και θα δοθούν ισόποσες μηνιαίες δόσεις και σε χρονικό ορίζοντα το τέλος του έτους 2018.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους εξηγούν πως το σύνολο των κέντρων είναι αδύνατο να επιστρέψουν τα ποσά που ζητά ο ΕΟΠΥΥ σε τόσο περιορισμένο αριθμό δόσεων.

Όπως τονίζουν, το ύψος της απομείωσης της ρευστότητας για τις επόμενες 18 πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, εάν παραμείνουν τόσες οι δόσεις των ποσών επιστροφής, ανέρχεται στο ύψος του 30%-48% επί των απαιτήσεων, καθώς συγχρόνως θα αφαιρούνται και οι δόσεις του claw back του 2017 και ενδεχομένως και του 2018, τα οποία θα τρέχουν σε ποσοστό 10% περίπου.

Στον αντίποδα τα κέντρα ζητούν στο συμψηφισμό να συνυπολογισθούν και τα ληξιπρόθεσμα πρώτης γενιάς, της περιόδου 2009-2011. Εκτιμάται ότι οι επιστροφές ανέρχονται στα 200 εκατ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα α’ γενιάς στα 150 εκατ. ευρώ, οπότε η διαφορά οφειλής των παρόχων πέφτει στα 50 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων των οφειλομένων να ανέλθει στις 120 δόσεις,  ώστε η απομείωση της μηνιαίας ρευστότητας να είναι διαχειρίσιμη.

Το μεγάλο πρόβλημα εντούτοις που διαπιστώνουν οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι πως παρά τα μέτρα που κατά καιρούς έχουν ληφθεί για την περιστολή των δαπανών (με τελευταίο τη μεγάλη μείωση στις τιμές αποζημίωσης των διαγνωστικών εξετάσεων), οι υπερβάσεις δεν μπορούν να περιοριστούν, με συνέπεια να ανεβαίνει ο λογαριασμός του claw back, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ παραμένει σε επίπεδα χαμηλά, πέραν των πραγματικών αναγκών των ασφαλισμένων. Οι εκτιμήσεις λένε πως και φέτος θα υπάρξει σημαντική υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ, που θα κυμανθεί περίπου στα 80 εκατ. ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα