19 Απριλίου 2024 / 7:25 μμ
19 Απριλίου 2024 / 7:25 μμ

Στα 3,6 δισ οι περικοπές που συμφωνούν Αθήνα – δανειστές

από fimotro

Η οριστικοποίηση των μέτρων της διετίας 2019 – 2020, καθώς και του πακέτου των αντίμετρων βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τους πιστωτές, που έχουν βάλει από χθες στο τραπέζι τα αναλυτικά κείμενα των προσχεδίων των μνημονίων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται σειρά άλλων δύσκολων ζητημάτων: Νέες αλλαγές στην αγορά φαρμάκου και συγκεκριμένα στις κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία. Απελευθέρωση επαγγελμάτων, μεταξύ αυτών και των μηχανικών. Σαφείς συστάσεις να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Βαρύς λογαριασμός «κλειδώνει» τις επόμενες μέρες με τους δανειστές και φέρνει περικοπές 3,6 δισ. ευρώ σε συντάξεις και αφορολόγητο αλλά και σειρά ανατροπών σε δύσκολα «μέτωπα», που προσθέτουν βαθμούς δυσκολίας στη διαπραγμάτευση. Η οριστικοποίηση των μέτρων της διετίας 2019 – 2020, καθώς και του πακέτου των αντίμετρων βρίσκονται εκ των πραγμάτων στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τους πιστωτές, που έχουν βάλει από χθες στο τραπέζι τα αναλυτικά κείμενα των προσχεδίων των μνημονίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν αυτών καθώς και των αλλαγών στη λειτουργία των καταστημάτων στο τραπέζι βρίσκεται σειρά άλλων δύσκολων ζητημάτων:

Φρανσέσκο Ντρούντι

Φρανσέσκο Ντρούντι

  • Νέες αλλαγές στην αγορά φαρμάκου και συγκεκριμένα στις κατηγορίες φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ αυτών και τα μη συνταγογραφούμενα.
  • Απελευθέρωση επαγγελμάτων, μεταξύ αυτών και των μηχανικών.
  • Σαφείς συστάσεις να προχωρήσουν με ταχύ ρυθμό οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διεργασίες.
  • Κριτήρια που θα καθορίζουν το οικονομικό προφίλ των οφειλετών προς το δημόσιο ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να αποκαλύπτονται αυτοί που είναι οικονομικά αδύναμοι, έναντι αυτών που ενώ μπορούν να πληρώσουν δεν το πράττουν.

Μέσα στις επόμενες μέρες εν τω μεταξύ αναμένεται να κλειδώσει ο τελικός λογαριασμός για συντάξεις, αφορολόγητο, τις αλλαγές στα εργασιακά και τα αντίμετρα. Όσον αφορά στις κυοφορούμενες μειώσεις στο αφορολόγητο, που θα ισχύσουν, με τα σημερινά δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να κλειδώσει το ύψος του αφορολόγητου, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως θα «προσγειωθεί» στις 5.636 ευρώ έως 6.245 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Η μείωση του αφορολογήτου θα συνοδεύεται με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 20% πιθανότατα, μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο των αντίμετρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Στα υπόλοιπα «μέτωπα», οι διεργασίες παραμένεουν έντονες, ενώ ειδικά για τα εργασιακά και τις αλλαγές στις συντάξεις μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να κλειδώσει οριστικά το πακέτο.

Εως το τέλος της εβδομάδας:

Ντέγκλαν Κοστέλο

Ντέγκλαν Κοστέλο

[1] Θα αποφασιστεί αν η περικοπή του 1,8 δισ. ευρώ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη θα γίνει την 1/1/2019 μέσω της μείωσης ή και της πλήρους κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις και με «ταβάνι» περικοπής το 20% – 25% (για να αποφευχθούν ακραίες μειώσεις έως 40%) ή αν θα χρειαστεί να «κοπούν» και οι προσωπικές διαφορές στις επικουρικές συντάξεις. Η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά πως ο λογαριασμός «βγαίνει» από τις κύριες συντάξεις.

[2] Θα οριστικοποιηθούν τα ποσά για τα αντίμετρα που, για τους συνταξιούχους, είναι η μηδενική συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για όσους θα έχουν, μετά τις μειώσεις, άθροισμα από κύριες και επικουρικές συντάξεις έως 700 ευρώ και εκπτώσεις 50% και 25% για εισοδήματα 701-1.200 ευρώ και πάνω από 1.201 ευρώ, αντίστοιχα. Στα αντίμετρα περιλαμβάνονται, ακόμη, το επίδομα ενοικίου 80 ευρώ με εισοδηματικά κριτήρια, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος στα 60 ευρώ από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί και στα 90 ευρώ για το δεύτερο, πρόγραμμα δημιουργίας 30.000 θέσεων εργασίας, η «κάλυψη» του 1/3 των αναγκών για βρεφονηπιακούς σταθμούς και η επέκταση των σχολικών γευμάτων για 300.000 παιδιά του Δημοτικού και 150.000 του Γυμνασίου.

Νικόλα Τζιαμαρόλι

Νικόλα Τζιαμαρόλι

[3] Θα παρουσιαστούν οι νομοθετικές διατάξεις για την κατάργηση του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις και θα συμφωνηθούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (άδειες συνδικαλιστών- καθεστώς προστασίας τους από απόλυση). Η άρση της αναστολής, από τον Σεπτέμβριο του 2018, της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και η επαναφορά αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τους όρους εργασίας των εργαζομένων, ενδέχεται επίσης να προνομοθετηθούν, ενώ καμία αλλαγή δεν θα γίνει στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Αντίμετρα
• Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να «κλειδώσει» ο τελικός λογαριασμός για τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τις αλλαγές στα εργασιακά και τα αντίμετρα.

Από το 2020

Ντέλια Βελκουλέσκου

Ντέλια Βελκουλέσκου

• Με τα σημερινά δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020, θα πρέπει να «κλειδώσει» το ύψος του αφορολόγητου, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως θα «προσγειωθεί» στις 5.636 ευρώ έως 6.245 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

• Η μείωση του αφορολογήτου θα συνοδεύεται με μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας πιθανότατα από 22% σε 20%, μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο των αντίμετρων που προωθεί η κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα