20 Απριλίου 2024 / 12:13 μμ
20 Απριλίου 2024 / 12:13 μμ

Στα αποκαίδια των Κυθήρων τσακωμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ!

από fimotro

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του δημάρχου του νησιού Στράτου Χαρχαλάκη για έλλειψη συντονισμού και πτητικών μέσων κατά την κατάσβεση στα Κύθηρα επιχειρεί να απαντήσει ο Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ. «Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Μόνον ντροπή προκαλεί η στάση της ΝΔ, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001» τονίζει ο υπουργός. «Το να μιλάς για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου θέλει και θράσος και προκαλεί ντροπή» προσθέτει.

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα Ericsson, διευκρινίζει ο υπουργός, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Ο κ. Τόσκας κατηγορεί τον δήμαρχο Κυθήρων που είναι, όπως λέει, βασικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, ότι σε συνεννόηση με το κόμμα του, έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας υπερβολικά πράγματα. Μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα ζήτησε, λέει ο κ. Τόσκας, διευκρινίζοντας ότι μιλούσε κάθε μισή ώρα μαζί του.

«Εγώ μίλαγα κάθε μισή ώρα με τον δήμαρχο. Είχα γίνει ο ίδιος κέντρο επιχειρήσεων, προκειμένου να τους ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και έρχεται να πληρώσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι και αγνωμοσύνη γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν να κοιμηθούν τέσσερις μέρες εκεί πέρα» δηλώνει δε.

Ζητά, τέλος, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης -οι οποίοι πάντως, όπως τονίζει, συνεργάζονται στη συντριπτική τους πλειονότητα με το υπουργείο- στους ανθρώπους του πυροσβεστικού σώματος, που ξημεροβραδιάζονται στα βουνά δίνοντας μάχη με τις φωτιές.

«Κομματικές αντεγκλήσεις πάνω στις στάχτες ενός νησιού δεν επιτρέπονται» τονίζει ο δήμαρχος Κυθήρων – Αντικυθήρων Στρατός Χαρχαλάκης, με αφορμή τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στα Κύθηρα.

Στα όρια τους φαίνεται να έχουν φτάσει πάντως αυτή την εποχή οι πυροσβέστες προσπαθώντας να επιτελέσουν το καθήκον τους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αναδεικνύει η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Ηπείρου με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

H φωτιά δεν είχε ενεργό μέτωπο τη Δευτέρα, ενώ τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά κλιμάκιο του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΝΔ: Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας της ΠΥ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ανακοίνωσή του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Στα Κύθηρα σημειώθηκε μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε το νησί. Όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες. Την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, μείναμε σιωπηλοί. Τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά. Πολλές, όμως, είναι και οι ευθύνες.Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων, οδήγησαν στην αναζωπύρωσή της. Η αυτοθυσία, το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός των πυροσβεστών μας δεν στάθηκε ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου, πτητικών μέσων και αποτελεσματικού συντονισμού. Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις. Γιατί ενώ προειδοποιήσαμε έγκαιρα καθυστέρησε τη διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης; Γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί; Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής για να μην βρεθούν και άλλες περιοχές στην ίδια κατάσταση με αυτή των Κυθήρων και της Μάνης» καταλήγει η ΝΔ.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Εκεί που μας χρωστούσαν ζητάνε και το βόδι

Άμεσα ήρθε η απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ,όπου στην ανακοίνωση του κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής για αμνησία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Η Νέα Δημοκρατία έχει αμνησία. Ως Κυβέρνηση και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα δεν ήταν υπό συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας ούτε φρόντισε να ανανεώσει τον στόλο αεροπυρόσβεσης, ούτε προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Κυθήρων -στέλεχος της ΝΔ- σε ρόλο δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται να απαιτεί υπερβολικό αριθμό εναέριων μέσων, που αντίστοιχος δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο.

Και αυτό παρότι διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα μέσα και ο δήμαρχος το γνωρίζει, καθώς βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.Η ΝΔ ξεχνά τη διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησής της. Τα στατιστικά στοιχεία το αποτυπώνουν. Με τη στάση της προσδοκά σε μικροκομματικά οφέλη.

Η κυβέρνηση έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και αυτή τη στιγμή μέσα από δυσκολίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα. Θα έπρεπε να υπάρχει και ντροπή για κάποιους, που κατά τη λαϊκή ρήση «εκεί που μας χρωστούσαν, ζητάνε και το βόδι” καταλήγει η αιχμηρή ανακοίνωση του υπουργείου

ΝΔ: Να δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων ο κ. Τόσκας

Σε ανταπάντησή της η ΝΔ επισημαίνει πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας δεν απάντησε στις ερωτήσεις της, και καλεί τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής: «Σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις πάνω στις στάχτες η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιδοθεί.

Θέσαμε δύο ερωτήματα προς την Κυβέρνηση, με κύριο στόχο να αποτραπούν νέες καταστροφές, όπως αυτή των Κυθήρων.Ο κ. Τόσκας δεν απάντησε.
Τα επαναλαμβάνουμε:
– Πρώτον: Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης ιδιωτικών ελικοπτέρων για την πυρόσβεση;
Δεύτερον: Γιατί τα επτά ελικόπτερα – τα όποια τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες – μισθώθηκαν φέτος για τις μισές, με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραλειφθεί;Αντί να βλέπει παντού εχθρούς ο κ. Τόσκας, ας δώσει εξηγήσεις στους κατοίκους των Κυθήρων για αυτά τα οποία ο ίδιος και η Κυβέρνησή του ευθύνονται» καταλήγει η ΝΔ.

Παράλληλα κύκλοι της ΝΔ τονίζουν για τα πτητικά μέσα ότι: “Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης εντάσσονται αεροσκάφη (Canadair CL-215/CL-415 και PZL ) που ανήκουν στον εθνικό εναέριο στόλο ιδιοκτησίας, συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας. Εντάσσονται, επίσης, και ελικόπτερα, 5 ιδιόκτητα του Πυροσβεστικού Σώματος (3 ΒΚ-117 & 2 Super Puma) εκ των οποίων μόνο τα 2 Super Puma έχουν την δυνατότητα να αναρτήσουν κάδο πυρόσβεσης και 3 Chinook (CH-47) με κάδο, ιδιοκτησίας της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και μισθωμένα.Κάθε χρόνο εντασσόταν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, με σταδιακή ανάπτυξη, από της 5 Ιουνίου έως της 20 Ιουνίου, σε όλη την επικράτεια (στρατιωτικά αεροδρόμια), συνολικά 10 μισθωμένα ελικόπτερα: 3 βαρέως τύπου Ericsson (S-64) με ενσωματωμένο κάδο χωρητικότητας 10 τόνων και 7 μεσαίου τύπου Kamov (Ka-32) και Mi-8, με αναρτώμενο κάδο χωρητικότητας 4 τόνων.

Η μίσθωση για τα έτη 2012 έως 2016 είχε ανατεθεί στον Νατοϊκό Οργανισμό – N.S.P.A. με πενταετή σύμβαση (3 + 1 + 1). Για την αντιπυρική περίοδο 2017 θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, είτε με διεθνή διαγωνισμό, με φορέα υλοποίησης το Πυροσβεστικό Σώμα, είτε μέσω N.S.P.A. όπου δίνονται από το Πυροσβεστικό Σώμα οι τεχνικές προδιαγραφές – απαιτήσεις και μετά το τέλος της διαδικασίας ολοκληρώνεται η μίσθωση και η σταδιακή ανάπτυξη όλων των ελικοπτέρων. Η απόφαση για την μίσθωση των ελικοπτέρων της αντιπυρικής περιόδου 2017 ήταν να πραγματοποιηθεί με διεθνή διαγωνισμό, με φορέα υλοποίησης το Πυροσβεστικό Σώμα, με αποτέλεσμα οι 2 διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν από την Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος να αποβούν άκαρποι. Έτσι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα μέσω διαδικασίας ανάθεσης (N.S.P.A.) μόνο τα 3 ελικόπτερα βαρέως τύπου Ericsson με έδρα 2 στην Ελευσίνα και 1 στα Χανιά. Δεν έχουν έρθει τα άλλα 7 μεσαίου τύπου που τα προηγούμενα χρόνια στάθμευαν ανά ένα στα αεροδρόμια (Αλεξανδρούπολης, Αγχιάλου, Ρόδου, Σάμου, Χίου, Χανίων και Ηρακλείου). Έτσι, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ο χάρτης διασποράς δεν καλύπτει όλο τον εναέριο χώρο.Η ηγεσία του Υπουργείου μίσθωσε τα 7 ελικόπτερα μεσαίου τύπου, με πιθανή ημερομηνία άφιξης των 3 πρώτων στις 11 Αυγούστου και των άλλων 4 στις 22 Αυγούστου συμφώνα με την συμβατική υποχρέωση της σύμβασης που έχει υπογραφεί. Το αξιοσημείωτο όλων είναι ότι με το ίδιο κόστος (6.000.000 ευρώ) σε σχέση με πέρυσι, η διαθεσιμότητα για φέτος θα είναι για τις μισές ημέρες και ώρες πτήσης. Τέλος την ημέρα έναρξης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα η διαθεσιμότητα των εναερίων μέσων ( Canadair CL-415, Canadair CL-215, Chinook, Super Puma, Ericsson), ήταν χαμηλή. Σημειωτέον ότι τα μικρά αεροσκάφη PZL που για επικοινωνιακούς και μόνο λογούς αναγράφονται σε κάθε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι χωρητικότητας 1,5 τόνων και χρησιμοποιούνται κατά την έναρξη και μόνο της πυρκαγιάς. Έχουν πολύ μικρή διαθεσιμότητα πτήσης (2 ώρες) και στην συγκεκριμένη πυρκαγιά προσέγγισαν μόνο τα 2 με έδρα την Καλαμάτα.

Βασικά ερωτήματα στην ίδια περίπτωση είναι:

Πρώτον, πότε δόθηκε εντολή για την απογείωση των πτητικών μέσων;

Δεύτερον εάν εκτός από τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν, λαμβανόταν μέριμνα να υπάρχουν και άλλα διαθέσιμα για να καλύψουν το κενό πτήσης που θα προέκυπτε, είτε για ανεφοδιασμό καυσίμων είτε για την τεχνική υποστήριξη αυτών που επιχειρούσαν. Σημειώνεται ότι την δεύτερη ημέρα, το Σάββατο στις 08:15, ενώ τα 2 Canadair CL-415 κατευθυνόταν στο νησί των Κυθήρων για να συνδράμουν, τους δόθηκε εντολή να αλλάξουν πορεία και να επιχειρήσουν σε άλλη πυρκαγιά στην Υάμεια Μεσσηνίας. Φαίνεται, δηλαδή, ότι από τη στιγμή που μειώθηκε ο καπνός η πυρκαγιά υποτιμήθηκε”

Σταύρος Θεοδωράκης: Να βρούμε τα λάθη και ποιοι ευθύνονται

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε για την πυρκαγιά στα Κύθηρα στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter:

“Όλοι στα Κύθηρα εκφράζουν ερωτηματικά για τον συντονισμό της πυρόσβεσης. Κάηκε το 8% του νησιού! Να βρούμε τα λάθη και ποιοι ευθύνονται”.

Ποτάμι:Εκτός από την καταστολή υπάρχει και η πρόληψη και η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο

Το Ποτάμι εξάλλου με ανακοίνωσή του επισημαίνει:”Η πυρκαγιά στα Κύθηρα, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή, έχει ήδη καταστρέψει 20.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Είμαστε σίγουροι ότι χάρη στις άοκνες προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος, του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής -οι οποίοι επιφορτίστηκαν με την περιφρούρηση των καμμένων εκτάσεων- αποτράπηκαν τα χειρότερα.

Οι δηλώσεις, όμως, των δημοτικών αρχών, που μιλούν για «βαριές ευθύνες» και οι καταγγελίες των κατοίκων του νησιού για ελλείψεις και καθυστερήσεις πρέπει να ερευνηθούν.

Το Ποτάμι, με ερώτηση του βουλευτή του Γρηγόρη Ψαριανού προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, είχε θέσει από τις 22 Μαΐου το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Στην εξαιρετικά σύντομη απάντηση όμως που λάβαμε δεν υπήρξαν παρά γενικόλογες διαβεβαιώσεις. Όμως η πραγματικότητα παραμένει:

-Ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών που διαθέτει η χώρα μας είναι αρκετά γερασμένος, γεγονός που είχε και σαν αποτέλεσμα την πτώση τριών Καναντέρ την τελευταία δεκαετία

-Το Πυροσβεστικό Σώμα κάθε χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και μέσα ατομικής πυροπροστασίας.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποτραπεί η αναζωπύρωση του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, η καταγραφή των ζημιών καθώς η διαχείριση της οικολογικής καταστροφής που βιώνει το νησί. Είναι όμως πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου οφείλουν να επανεξετάσουν το ζήτημα τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας και πυρόσβεσης, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης κατοίκων, ΚΕΔΕ και υπηρεσιών Υγείας. Εκτός από την καταστολή υπάρχει και η πρόληψη, και η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει κανένα σχέδιο πολιτικής προστασία” καταλήγει το Ποτάμι.

ΚΚΕ: Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από την πυρκαγιά

«Οι μεγάλες καταστροφές στα Κύθηρα, ειδικά στις δασικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που διατηρούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα τα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, για την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα.

«Το ΚΚΕ απαιτεί από τις αρμόδιες κρατικές και τοπικές Αρχές να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα και πολύ περισσότερο για την αποτροπή εκδήλωσης νέων το επόμενο διάστημα σε όλη τη χώρα» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας: «Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100%, σε εισόδημα και υποδομές, οι πληγέντες από το κράτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα