28 Μαρτίου 2024 / 10:07 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 10:07 μμ

Σταθάκης: Εμβληματικό έργο η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

από fimotro

Εμβληματικό έργο, στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για τον μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα, στον Υποσταθμό του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στη Σύρο, στην περιοχή Λαζαρέττα.

Στην ομιλία του, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή με ορίζοντα το 2030, σημειώνοντας πως το έργο συμβάλλει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στην ενίσχυση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα κτίρια κ.λπ. είναι το πεδίο στο οποίο πρέπει να γίνει ο μεγάλος μετασχηματισμός τα επόμενα 10-15 χρόνια. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επισήμανε ότι θα γίνει με λελογισμένο τρόπο και στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η θέσπιση του ειδικού χωροταξικού των ΑΠΕ.

Ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μας μείγματος βασίζεται στην ανάπτυξη των διασυνδέσεων και αποτελεί υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές, υπογράμμισε ο υπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, πρωτοπόρο εργαλείο αποτελεί ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων, με τους καταναλωτές να έχουν κεντρικό, ενεργό ρόλο.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκαινίων του έργου, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε, μαζί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Σύρου, όπου και συνομίλησε με τους εργαζόμενους.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, τόνισε ότι η Α’ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι το πρώτο έργο που ολοκληρώνεται υπό τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, με το Δημόσιο ως βασικό μέτοχο και τη State Grid of China ως στρατηγικό επενδυτή μειοψηφίας. Σημείωσε ότι η τρέχουσα Διοίκηση που ανέλαβε καθήκοντα το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους που υπερέβαλαν εαυτούς, ολοκλήρωσε το έργο σε επτά μήνες, ξεπερνώντας προβλήματα διοικητικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα.

«Είναι ένα παράδειγμα πώς γίνεται κι αλλιώς, πώς δηλαδή μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να επιταχύνει τα έργα, να λειτουργήσει αποδοτικά και να συμβάλει έτσι στην ανάπτυξη της οικονομίας», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα