28 Μαρτίου 2024 / 11:49 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:49 πμ

Σταθάκης: Δεν υπάρχει μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ

από fimotro

Επεκτείνεται σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας η δυνατότητα χορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο χρηματικών προκαταβολών που μέχρι σήμερα προβλέπονταν μόνο για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε το πρωί στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Δεν υπάρχει πλέον μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, υπάρχουν και ιδιώτες προμηθευτές», είπε ο υπουργός εισηγούμενος την τροπολογία στην Ολομέλεια «για λόγους ίσης μεταχείρισης».
Όπως αναφέρεται στην επισυναπτόμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο χρηματικών προκαταβολών σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι:
α) ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και λοιπών οφειλών της εκάστοτε χρήσης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι την εξόφλησή τους. Οι προκαταβολές αυτές επιστρέφονται ή συμψηφίζονται κατά το μέρος και το χρόνο εξόφλησης των οφειλών αυτών.
β) των συνολικών ετήσιων υποχρεώσεων της εκάστοτε τρέχουσας χρήσης για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και μέχρι του ύψους της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι προκαταβολές αυτές επιστρέφονται μετά την εξόφληση των υποχρεώσεων από τους φορείς και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της οικονομικής χρήσης κατά την οποία καταβλήθηκαν.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι και οι προκαταβολές που χορηγούνται έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και λοιπών οφειλών της εκάστοτε τρέχουσας χρήσης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, επιστρέφονται μέχρι το τέλος της οικονομικής χρήσης κατά την οποία καταβλήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα