28 Μαρτίου 2024 / 4:42 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:42 μμ

Σοκ στο Βατικανό: Για κατά συρροή βιασμούς παιδοφιλίας κατηγορείται το νούμερο 3 του Πάπα

από fimotro

«Ο καρδινάλιος Πελ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σε σχέση με ένα ιστορικό σεξουαλικών αδικημάτων», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Σέιν Πάτον, σε συνέντευξη τύπου στη Μελβούρνη. «Υπάρχουν πολλοί ενάγοντες σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Ο Πελ διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Μελβούρνης στις 18 Ιουλίου, είπε ο Πάτον, ενώ δεν ανέφερε λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, ούτε δέχθηκε ερωτήσεις από τα ΜΜΕ.​

Ο Πελ, 76, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη σήμερα για σεξουαλικά εγκλήματα, ήταν ιερέας στην επαρχιακή πόλη Μπαλαράτ της Βικτόρια όταν διορίσθηκε αρχιεπίσκοπος Μελβούρν. Mεγάλωσε στην επαρχιακή πόλη Μπαλαράτ, ως μαθητής ανήκε στον θεατρικό όμιλο και αναλάμβανε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σχολικές παραστάσεις, ενώ ήταν και πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο. Όταν επέλεξε να ακολουθήσει επαγγελματικά τη θρησκευτική οδό, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερέας στην επισκοπή του Μπαλαράτ το 1966. Από το 2014 διαμένει στο Βατικανό και είναι ο τρίτος ανώτατος αξιωματούχος του Βατικανού.

Με την εξέλιξη αυτή, ο Πελ είναι πλέον το πιο ανώτατο στέλεχος του Βατικανού που κατηγορείται για σεξουαλικό αδίκημα, στη μακρόχρονη ιστορία σεξουαλικών σκανδάλων της καθολικής εκκλησίας. Ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 4:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα Ρώμης) δήλωσε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση της αστυνομίας της Βικτόρια και ότι αρνείται έντονα όλες τις κατηγορίες. «Ο καρδινάλιος Πελ θα επιστρέψει στην Αυστραλία, όσο το δυνατό συντομότερα, για να καθαρίσει το όνομά του αφού λάβει συμβουλές και έγκριση από τους γιατρούς τους οι οποίοι θα τον συμβουλεύσουν επίσης για την οργάνωση του ταξιδιού του». Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι προσβλέπει στην ημέρα του δικαστηρίου.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καρδινάλιος διαμαρτυρήθηκε ότι υπέστη ένα ανελέητο κυνήγι κατά τη διετή διερεύνηση των «ψευδών», όπως τους χαρακτήρισε, ισχυρισμών.

«Περιμένω με ανυπομονησία να εμφανιστώ στο δικαστήριο. Είμαι αθώος γι’ αυτές τις κατηγορίες. Είναι ψευδείς. Η όλη ιδέα της σεξουαλικής κακοποίησης μού είναι απεχθής», είπε προσθέτοντας ότι ο Πάπας Φραγκίσκος του έδωσε άδεια απουσίας για να υπερασπιστεί την υπόληψή του.

Ο Πελ είπε ότι θα επιστρέψει για να αποκαταστήσει τη φήμη του έπειτα από τη διετή έρευνα, την οποία περιέγραψε ως «αμείλικτη δολοφονία προσωπικότητας».

«Αυτές οι κατηγορίες ενισχύουν την αποφασιστικότητά μου και η παραπομπή μου στη δικαιοσύνη μου δίνει τώρα την ευκαιρία να αποκαταστήσω τη φήμη μου και στη συνέχεια να επιστρέψω εδώ στη Ρώμη για να εργαστώ», δήλωσε ο Πελ.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού Γκρεγκ Μπερκ δήλωσε ότι ενώ η Αγία Έδρα σέβεται το αυστραλιανό δικαστικό σύστημα, επισημαίνει ότι ο Πελ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τις ερευνητικές αρχές.

Η αστυνομία στην πολιτεία της Βικτώριας ανακοίνωσε ότι ο Πελ αντιμετωπίζει «πολλαπλές κατηγορίες που αφορούν παλαιότερα σεξουαλικά αδικήματα» από πολλούς ενάγοντες.

Δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με τις κατηγορίες που τον βαραίνουν, ούτε τις ηλικίες των φερόμενων θυμάτων του ή την περίοδο κατά την οποία φέρεται να διαπράχτηκαν τα αδικήματα αυτά.

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2001 όταν έγινε γνωστό ότι αμερικανοί επίσκοποι στην περιοχή της Βοστώνης είχαν απλώς μετακινήσει σε άλλη επισκοπή τους υπεύθυνους για τα αδικήματα αυτά αντί να τους αποσχηματίσουν.

Χιλιάδες υποθέσεις είδαν έκτοτε το φως της δημοσιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι αρχές παρότρυναν τα θύματα που από φόβο ή ντροπή σιωπούσαν επί χρόνια να προχωρήσουν σε καταγγελίες με αποτέλεσμα να πληγεί σημαντικά η εικόνα της εκκλησίας σε πολλές χώρες, όπως η Ιρλανδία, και να δοθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

«Θεωρώ ότι οι κατηγορίες εις βάρος του Πελ θα είναι συνταρακτικές για το Βατικανό και για τον ίδιο τον πάπα», δήλωσε ο Τόμας Π.Ντόιλ, ο αμερικανός ιερέας η έκθεση του οποίου για σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από καθολικούς ιερείς οδήγησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου στη Βοστόνη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα