19 Απριλίου 2024 / 11:53 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:53 μμ

Σκηνές αποκάλυψης στη Σιέρα Λεόνε – Χιλιάδες αγνοούμενοι μετά τις φονικές κατολισθήσεις λάσπης

από fimotro

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι σοροί 270 ανθρώπων από τόνους λάσπης, ενώ αργότερα σήμερα θα γίνει μια μαζική ταφή καθώς το νεκροτομείο της Φριτάουν έχει κατακλυστεί από πτώματα.

Οι αρχές κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις σφοδρές πλημμύρες που σάρωσαν την πρωτεύουσα, τις χειρότερες εδώ και δύο δεκαετίες στη Μαύρη Ήπειρο.

Η κατολίσθηση σάρωσε τουλάχιστον εκατό σπίτια στο Ρίτζεντ, μια ορεινή κωμόπολη κάπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Φρίταουν, όταν κατέρρευσε ένας λόφος τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

«Πάνε όλα. Χάσαμε τα πάντα- το σπίτι μας, ό,τι είχαμε. Η λάσπη έπεσε τόσο γρήγορα που ο γιος μου δεν πρόλαβε να ξεφύγει. Τον βρήκαμε μέσα στη λάσπη. Ήταν μικρό παιδί. Πήραν τη σορό του με άλλους ούτε ξέρω πού. Ο Θεός να βοηθήσει τη Σιέρα Λεόνε. Γιατί είμαστε καταραμένοι; Τι να κάνουμε τώρα, που δεν έχουμε τίποτε;», δήλωσε συντετριμένη η Ισάτου Κορόμα, που έχασε το γιο και τον ανεψιό της στη φονική πλημμύρα.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού είπε χθες βράδυ ότι έχουν ανασυρθεί εκατοντάδες σοροί, αλλά είναι αδύνατο να ταυτοποιηθούν. «Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους και χρειάζονται κατάλυμα, ρούχα, κουβέρτες κ.α. Κάνουμε ό,τι μπορούμε.»

Ο πρόεδρος της χώρας Έρνεστ Μπάι Κορομα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συμπαρασταθούν στους πληγέντες.

Ο Σόριε Μπανγκούρα έσπευσε μαζί με άλλους περιοίκους να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης: «Σκάβουμε όλη μέρα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές, ενώ κάποια σπίτια έχουν θαφτεί στη λάσπη ώστε θα χρειαζόμασταν εκσκαφείς», είπε.

«Υπάρχουν νεκροί παντού κι ο κόσμος δεν ξέρει που να πάει. Δεν μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε όλους στα σπίτια που στέκονται ακόμη όρθια. Χρειαζόμαστε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Είναι η εποχή των μουσώνων και η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει. Φοβάμαι για τη ζωή μου γιατί την επόμενη φορά μπορεί να είναι η σειρά της οικογένειάς μου».

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να ανεβεί δραματικά προειδοποίησε ο Άλεξ Καρλε, διευθυντής προγραμμάτων διεθνούς αρωγής του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. «Πηγή μεγάλης ανησυχίας μετά από τέτοιες πλημμύρες είναι μήπως ξεσπάσουν επιδημίες χολέρας και τυφοειδούς πυρετού», πρόσθεσε.

Η χθεσινή είναι η δεύτερη μεγάλη τραγωδία που πλήττει τη Σιέρα Λεόνε τα τελευταία χρόνια μετά από μια επιδημία του Έμπολα που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 4.000 ανθρώπων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα