28 Μαρτίου 2024 / 3:26 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 3:26 μμ

Σε υψηλό 6,5 ετών η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο

από fimotro

Η αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας αντιστάθμισε την επιβράδυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών σε χαμηλό επίπεδο επτά εβδομάδων  και διατηρώντας σταθερή την ανάκαμψη της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας.

O προσωρινός σύνθετος δείκτης PMI, που αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, αυξήθηκε τον Αύγουστο στις 55,8 μονάδες από 55,7 μονάδες τον Ιούλιο, ελαφρά υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των 55,5 μονάδων που είχε προκύψει από έρευνα του Reuters (κάθε τιμή πάνω τις 50 μονάδες υποδηλώνει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας).

Η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011, βασιζόμενη στις ισχυρότερες από τον φετινό Φεβρουάριο παραγγελίες για εξαγωγές. Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 57,4 μονάδες από 56,6 τον Ιούλιο, πάνω από τη μέση πρόβλεψη των 56,3 μονάδων, λόγω κυρίως της ισχυρής επίδοσης του μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας.

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης PMI του τομέα υπηρεσιών μειώθηκε στις 54,9 από τις 55,4 μονάδες, λόγω της επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών. Ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων του τομέα μειώθηκε στις 63,5 από 65,3 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της IHS Markit υποδηλώνουν έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για την οικονομία της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) έναντι 0,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία. Πρόκειται για μία μικρή υποβάθμιση σε σχέση με τον Ιούλιο.

«Τα τελευταία στοιχεία του PMI για την Ευρωζώνη σηματοδοτούν τη συνέχιση της πρόσφατης ισχυρής επίδοσης της οικονομίας της περιοχής. Αυτή η σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι ευχάριστη, μετά τις ενδείξεις επιβράδυνσής του κατά τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο βοηθός διευθυντή της εταιρείας ‘Αντριου Χάρκερ.

Η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου είναι υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση 0,4% που είχε προκύψει από τελευταία έρευνα του Reuters. «Συνολικά, πρόκειται για ένα ακόμη θετικό σύνολο στοιχείων για την Ευρωζώνη, η οποία συνεχίζει να απολαμβάνει τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης για σειρά ετών», πρόσθεσε ο Χάρκερ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα