20 Απριλίου 2024 / 5:41 πμ
20 Απριλίου 2024 / 5:41 πμ

Σε στάση αναμονής το ΔΝΤ έως την επίτευξη συμφωνίας

από fimotro

Αντίστροφα μετρά πια ο χρόνος ώστε η Ευρωζώνη να εξασφαλίσει συμφωνία, φέτος, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Σε χθεσινό δημοσίευμα οι Financial Times, επικαλούνται πηγές που εκτιμούν πως η απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του έχει μπει σε φάση αναμονής, έως ότου ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Όπως αναφέρεται, το Ταμείο εξακολουθεί να ζητά από τις απρόθυμες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το πόσο μακριά θα πάνε για να ελαφρύνουν το τεράστιο ελληνικό χρέος. Το Βερολίνο θεωρεί κρίσιμη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να πείσει τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές για την αυστηρότητα του προγράμματος, παραμένοντας όμως απρόθυμο σχετικά με την ελάφρυνση χρέους.
Το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσπαθήσει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του 2016 για τη συμμετοχή του. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για να προσπαθήσουν ΔΝΤ και Ευρωζώνη να διευθετήσουν τις διαφορές τους σχετικά με το εάν είναι ρεαλιστικές οι υποθέσεις του προγράμματος.
Όμως, ο χρόνος ίσως τελειώνει για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν δεν μπορέσει να συμφωνήσει για τη συμμετοχή του μέχρι το τέλος του χρόνου, το 2017 υπάρχουν πολιτικά εμπόδια στον ορίζοντα, όπως η έναρξη θητείας του Ντ. Τραμπ τον Ιανουάριο, που ίσως έχει επιπτώσεις στην αμερικανική θέση σχετικά με τις πρακτικές δανεισμού του Ταμείου στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα οι εκλογές στην Ολλανδία τον Μάρτιο, ίσως φέρουν τερματισμό της θητείας του Γ. Ντάισελμπλουμ ως υπουργού Οικονομικών της χώρας και προέδρου του Eurogroup, ο οποίος θεωρείται βασικός παράγοντας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Οι FT προειδοποιούν πως σε περίπτωση μη διασφάλισης συμμετοχής του Ταμείου, ίσως περιοριστούν οι πιθανότητες να εγκρίνει το γερμανικό κοινοβούλιο, νέες δόσεις προς την Αθήνα.
Εκτιμάται δε πως μια επιλογή είναι να πραγματοποιηθεί ένα επιπλέον Eurogroup, αργότερα τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία για τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα