23 Απριλίου 2024 / 3:59 μμ
23 Απριλίου 2024 / 3:59 μμ

Σε πύρινο κλοιό 2.000 κάτοικοι κωμόπολης στην κεντρική Πορτογαλία

από fimotro

«Είναι αδύνατο να μπεις ή να βγεις από το Mação λόγω της φωτιάς και του καπνού», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βάσκο Εστρέλα.

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη τη βράδυ και έκτοτε περικύκλωσε την πόλη. «Μαίνεται ανεξέλεγκτη» είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι ήδη η κωμόπολη είχε υποστεί τεράστιες καταστροφές από άλλη πυρκαϊά στα τέλη Ιουλίου.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν απομακρύνει περίπου 130 κατοίκους γειτονικών χωριών κι ανησυχούν έντονα για την επέλαση της πύρινης λαίλαπας γύρω από το Mação, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας (ANPC), Πατρίτσια Γασπάρ.

Οι ελπίδες στηρίζονται στα εναέρια μέσα.

Την ίδια ώρα πυροσβέστες αλλά και ντόπιοι πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαϊές που μαίνονται σε γειτονικά χωριά, περιλαμβανομένου και του Vale de Abelha.

Οι φετινές πυρκαϊές είναι οι πλέον θανατηφόρες που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η χώρα. Μόνον από το τελευταίο κύμα τραυματίστηκαν 86 άνθρωποι, επτά εκ των οποίων σοβαρά.

Στα μέσα Ιουνίου 64 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τις πυρκαϊές στο Πεδρογάου Γκράντε της κεντρικής Πορτογαλίας, ενώ άλλοι 250 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Πολλά από τα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον πύρινο εφιάλτη.

Από την αρχή του χρόνου οι πυρκαϊές αποτέφρωσαν 1.410.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία.

Οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν πάνω από 10.000 πυρκαϊές φέτος – 2.500 περισσότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι ενέτειναν την καταστροφή.

Η αστυνομία λέει ότι συνέλαβε 61 ύποπτους εμπρηστές. Μετά τις θανατηφόρες πυρκαϊές του Ιουνίου η Πορτογαλία ζήτησε για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι βοήθεια από την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες. Το Σαββατοκύριακο η Ισπανία έστειλε τρία αεροσκάφη, 27 πυροσβεστικά οχήματα και 120 πυροσβέστες, ενώ πυροσβεστικό αεροσκάφος έστειλε και το Μαρόκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα