28 Μαρτίου 2024 / 11:37 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:37 πμ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σαμοθράκη λόγω της κακοκαιρίας

από fimotro

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη μετά την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί τη Δευτέρα το βράδυ. Οι αντλήσεις υδάτων συνεχίζονται με τις ζημιές να έχουν πλήξει κυρίως τη Χώρα και το οδικό δίκτυο.

Με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μετέβη στη Σαμοθράκη με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Δέδε, και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος της έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην περιοχή, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων, ώστε να θωρακιστεί η Χώρα της Σαμοθράκης. Σημειώνεται ότι στον οικισμό καταλήγουν τέσσερα ρέματα, χωρίς την ύπαρξη ικανού δικτύου για την απορροή τέτοιας ποσότητας υδάτων. Συνέπεια αυτού ήταν τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, λάσπης και βράχων να σωρευτούν εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας της Σαμοθράκης.

Κλιμάκια των μηχανικών της γ.γ. Υποδομών που μετέβησαν στη Σαμοθράκη εστιάζουν το πρόβλημα κυρίως στη Χώρα της Σαμοθράκης η οποία δέχτηκε τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας, που προκάλεσαν καταστροφές στον οικισμό, καθιστώντας πρώτη προτεραιότητα την άμεση αποκατάστασή τους.

Συγκεκριμένα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι στη Σαμοθράκη με αποτέλεσμα το νησί να «κοπεί» στα δύο.

Λόγω των εκτεταμένων ζημιών στο οδικό δίκτυο οι συγκοινωνίες σε κάποια σημεία έχουν διακοπεί ενώ σε άλλα γίνονται με μεγάλη δυσκολία και ευθύνη των οδηγών. Τα σχολεία την Τρίτη, παρέμειναν κλειστά.

Ο δήμαρχος περιγράφει πως σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση, που έχει διακοπεί από το βράδυ της Δευτέρας, ενώ όπως τόνισε το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο οδικό δίκτυο του νησιού, που έχει καταστραφεί σχεδόν πλήρως! Για το λόγο αυτό τα σχολεία της Σαμοθράκης, παρόλο που δεν έχουν υποστεί ζημιές ως κτήρια, αναμένεται να παραμείνουν κλειστά όλη την εβδομάδα, καθώς η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον Σκάι νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Σαμοθράκης, η κακοκαιρία που χτύπησε το νησί «είχε δύο φάσεις, η μία ήταν από τις 6:30 έως τις 10 το βράδυ της Δευτέρας και τότε ήδη είχε γίνει μεγάλη ζημιά και εξετάζαμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως το εντονότερο φαινόμενο ήταν από την 1:30 μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, δεν περιγράφεται, κατέβηκε το βουνό, πέρασε το δημαρχείο, διέλυσε αυτοκίνητα, γέμισε η Χώρα κοτρόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κύριος Βίτσας, το ευτύχημα είναι πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες. Όπως τόνισε, είναι ακόμα επιφυλακτικός, καθώς το νησί προτιμάται για ελεύθερο κάμπινγκ και δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα την πιθανότητα να υπήρχαν ελεύθεροι κατασκηνωτές στο δάσος την ώρα της καταιγίδες.

Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί το δημαρχείο, το Κέντρο Υγείας του νησιού, πολλά καταστήματα και κατοικίες λόγω των φερτών υλικών.

Οι σημαντικότερες ζημιές καταγράφονται στα κτήρια του Δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Ήδη έχει γίνει αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Ξάνθης και απόΟι σημαντικότερες ζημιές καταγράφονται στα κτήρια του Δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Ήδη έχει γίνει αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Ξάνθης και από λοιπές δομές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβεί στο νησί τεχνικό κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων και να τεθεί σε λειτουργία ξανά το Κέντρο Υγείας.

Από την αυτοψία που διενεργήθηκε προέκυψε πρόβλημα με τα δίκτυα ύδρευσης του νησιού και καταβάλλονται προσπάθειες των τεχνικών κλιμακίων να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και να αποκατασταθεί η υδροδότηση. λοιπές δομές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβεί στο νησί τεχνικό κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων και να τεθεί σε λειτουργία ξανά το Κέντρο Υγείας.

Από την αυτοψία που διενεργήθηκε προέκυψε πρόβλημα με τα δίκτυα ύδρευσης του νησιού και καταβάλλονται προσπάθειες των τεχνικών κλιμακίων να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και να αποκατασταθεί η υδροδότηση.Οι σημαντικότερες ζημιές καταγράφονται στα κτήρια του Δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας.

Ήδη έχει γίνει αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού από το Νοσοκομείο Ξάνθης και από λοιπές δομές της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σήμερα το πρωί αναμένεται να μεταβεί στο νησί τεχνικό κλιμάκιο της 4ης ΥΠΕ, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων και να τεθεί σε λειτουργία ξανά το Κέντρο Υγείας.

Από την αυτοψία που διενεργήθηκε προέκυψε πρόβλημα με τα δίκτυα ύδρευσης του νησιού και καταβάλλονται προσπάθειες των τεχνικών κλιμακίων να αποκατασταθεί το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν και να αποκατασταθεί η υδροδότηση.

Οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, ξεκινούν από σήμερα από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Στο νησί θα παραμείνουν για τον καλύτερο συντονισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, οι γ.γ. Υποδομών, Γ. Δέδες, και Πολιτικής Προστασίας Γ. Καπάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα