19 Απριλίου 2024 / 6:34 μμ
19 Απριλίου 2024 / 6:34 μμ

Σενάρια για ισοτιμία ευρώ-δολαρίου 1:1 το 2017

από fimotro

Στα χαμηλότερα επίπεδα έτους, κοντά στο 1,07 δολάριο κινήθηκε και χθες το ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα να διατηρεί τη δυναμική που απέκτησε μετά την εκλογή Τραμπ, λόγω των εκτιμήσεων ότι η οικονομική πολιτική του νέου πλανητάρχη θα οδηγήσει σε ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, κάτι που συνεπάγεται επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και υψηλότερο δολάριο.
Τα «στοιχήματα» για ισοτιμία δολαρίου-ευρώ 1:1 επανέρχονται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με το Bloom-berg, οι επενδυτές δίνουν 45% πιθανότητες στο να υλοποιηθεί το σενάριο αυτό έως το τέλος του 2017, με το ποσοστό να έχει διπλασιαστεί μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ο αναλυτής της DB, Γ. Σαραβέλος, προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,05 δολάριο έως το τέλος του έτους και στο 0,95 δολάριο έως το τέλος του 2017. Oι προσδοκίες για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας μέσω δραστικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής (αύξηση δαπανών για έργα υποδομής, μειώσεις φόρων) οδήγησαν πολλούς επενδυτές να συμπεράνουν ότι η Fed θα επισπεύσει τον βηματισμό της.
Τα προθεσμιακά συμβόλαια δίνουν τώρα πιθανότητες 90% σε αύξηση ετων επιτοκίων του δολαρίου στην επόμενη συνεδρίαση της Fed τoν Δεκέμβριο. Την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ, το ποσοστό ήταν 80%. «Βλέπουμε την απόλυτη ισοτιμία 1 προς 1 εντός του α’ τριμήνου του 2017», λέει ο Ε. Αλβαρεζ της Ebury. «Η επιλογή του Τραμπ για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική σε μια οικονομία κοντά στην πλήρη απασχόληση θα οδηγήσει σε ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από ό,τι θα ήταν σε άλλη περίπτωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα