24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024

Σαρώνει την Κούβα ο φονικός κυκλώνας Ιρμα

από fimotro

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε  το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ. Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC.
Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC. Χθες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο κυκλώνας Ίρμα να «φύγουν μακριά από τον δρόμο του».
«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ήταν το tweet που ανήρτησε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός ηγέτης. Ο κυκλώνας, που υποβιβάστηκε σε κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, κατευθύνεται προς την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Φλόριντα την οποία αναμένεται να πλήξει την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC). Στην κατηγορία 4, το μάτι του κυκλώνα συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων.
Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ κάλεσε 1 εκατομμύριο περίπου ανθρώπους να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στη Φλόριντα και τη Τζόρτζια. «Μην αγνοείτε τις εντολές εκκένωσης. Να θυμάστε: μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση σύντομα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αυτή η καταιγίδα είναι πανίσχυρη και θανάσιμη», επέμεινε ο Σκοτ ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους να φύγουν από τις ζώνες που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Σήμερα είναι η ημέρα για να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, να την οδηγήσετε στην ενδοχώρα για να είναι ασφαλής» συνέχισε ο κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η έκταση του κυκλώνα είναι «μεγαλύτερη από την Πολιτεία μας στο σύνολό της».

Η μεγάλη έξοδος
Ηδη, από το βράδυ της Παρασκευής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα σήμερα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο.
Τους δύο αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στα βόρεια της πολιτείας είχαν κατακλύσει αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.
Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.
Μολονότι ο κυβερνήτης δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να ανεφοδιαστούν τα βενζινάδικα, ώστε να μπορέσουν να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα. Από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν εξαφανιστεί και τα είδη πρώτης ανάγκης.


Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) Μπροκ Λονγκ προειδοποίησε ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο Λονγκ. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα τρεις κυκλώνες κατηγορίας 5 έχουν πλήξει τις ΗΠΑ από το 1851, ανάμεσά τους ο Άντριου που σάρωσε το νότιο τμήμα της Φλόριντα το 1992.
«Ο Άντριου ήταν ένας κυκλώνας κατηγορίας 5, με πολύ πολύ μικρό αντίκτυπο σε σύγκριση με όσα αναμένουμε από τον Ίρμα» τόνισε.
«Το ζήτημα δεν είναι εάν η Φλόριντα θα πληγεί, αλλά η σοβαρότητα που αυτό θα γίνει».
Στα νησιά της Καραϊβικής η «Ίρμα» στοίχισε τη ζωή σε δεκαεπτά ανθρώπους τουλάχιστον ενώ επτά θεωρούνται αγνοούμενοι.
Οι εννέα θάνατοι σημειώθηκαν στα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος που σαρώθηκαν από τον κυκλώνα.
Τόσο οι γαλλικές όσο και οι ολλανδικές αρχές κατήγγειλαν εξάλλου λεηλασίες στο ολλανδο-γαλλικό νησί Άγιος Μαρτίνος και ανακοίνωσαν ότι θα ενισχυθούν εκεί οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για να αποκαταστήσουν την τάξη.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για ένα «σοβαρό πρόβλημα».
Η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως «λεηλασίες έγιναν μπροστά στα μάτια» της στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη στον Άγιο Μαρτίνο.
Στην ολλανδική πλευρά του νησιού αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Algemeen Dagblad, είπε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν «άνθρωποι οπλισμένοι με περίστροφα και ματσέτες». «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος», πρόσθεσε.
Ο ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ επιβεβαίωσε πως έγιναν λεηλασίες και υπογράμμισε πως στρατιώτες βρίσκονται πλέον επιτόπου για να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια επιστροφή στην ομαλότητα.
Εξάλλου, ο κυκλώνας Χοσέ, ο οποίος βρίσκεται στον Ατλαντικό και απέχει 700 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, ενισχύθηκε κι άλλο σήμερα, φτάνοντας στην κατηγορία 4, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 240 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).
Φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία της «Ίρμα» και τώρα απειλεί την Κούβα, τις Μπαχάμες και τη Φλόριντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα