29 Μαρτίου 2024 / 11:13 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:13 πμ

Σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία

από fimotro

Σαράντα τρία ολόκληρα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, δημοσιεύοντας την ιδρυτική της διακήρυξη.

«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Νέα Δημοκρατία είναι το σύστημα με το οποίο οι ολιγώτεροι και οι επώνυμοι καθοδηγούν αντί να καταδημαγωγούν, εκπροσωπούν αντί να καταδυναστεύουν – και σε τελική ανάλυση υπηρετούν – και περισσότερους και ανωνύμους. Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες. Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος – που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας – και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος. Η παράταξις της Νέας Δημοκρατίας ζητεί για την πραγματοποίηση των σκοπών της την συνεργασία του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς»
, έγραφε μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης.

Την ίδρυσή της ακολούθησαν εκλογικές νίκες, σχηματισμός κυβερνήσεων, χρόνια όπου η παράταξη συγκέντρωσε ποσοστά που ξεπέρασαν το 46% (με απόγειο το 54,37% του 1974) αλλά και πέτρινες εποχές. Στο τιμόνι της, μετά τον Εθνάρχη, βρέθηκαν εννέα πρόεδροι. Ο Γεώργιος Ράλλης. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο Κώστας Καραμανλής. Ο Αντώνης Σαμαράς. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τέσσερις από αυτούς εκλήθησαν να ηγηθούν της χώρας ως πρωθυπουργοί.

Η άφιξη του Κ. Καραμανλή στην Ελλάδα

Από τις 10 Ιανουαρίου του 2016, όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, η νυν οδός Πειραιώς έχει περάσει στην επόμενη φάση της ιστορίας της, με κλειδιά όχι μόνο τη συνεχή ενδυνάμωση του αέρα της κυβερνησιμότητας, αλλά τη συνοχή, τη συμπόρευση και την ενότητα. Την επικοινωνία ενός ανανεωμένου προγράμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Με στόχους την ανανέωση και το άνοιγμα της παράταξης σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων.

Η γαλάζια ιστορία μέσα από τους προέδρους

Το Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και λίγες ημέρες μετά, στις 8 Μαΐου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας συγκαλείται, προκειμένου να εκλέξει τον επόμενο αρχηγό της

Στη “μάχη” ρίχνονται ο Γεώργιος Ράλλης και ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Τελικά, με 88 ψήφους έναντι 84, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Ράλλης, επικρατεί το τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αβέρωφ, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της παράταξης και, ταυτόχρονα, την πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ θα παραμείνει πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας για περίπου τρία χρόνια. Στις 17 Ιουνίου του 1984 και στις ευρωεκλογές, η παράταξη συγκεντρώνει 38,05%, στέλνει στο Ευρωκοινοβούλιο εννέα ευρωβουλευτές, αλλά βρίσκεται και πάλι πίσω από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.  και εκλέγει 9 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, με επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα, παραιτείται από την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ξεκινά τις διαδικασίες ανάδειξης του επόμενου προέδρου της. Δύο πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Την 1η Σεπτεμβρίου, τελικά, νέος ηγέτης εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επικρατώντας του κ. Στεφανόπουλου.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα παραμείνει στο τιμόνι της παράταξης μέχρι και τον Οκτώβριο του 1993. Έχοντας επικρατήσει, με συντριπτικά ποσοστά. σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές εκλογές του Ανδρέα Παπανδρέου (Ιούνιο και Νοέμβριος του 1989 και Απρίλιος του 1990) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχηματίζει κυβέρνηση και το 1993 η Νέα Δημοκρατία χάνει στην πρόωρη κάλπη από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής του επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτός θα είναι ο Μιλτιάδης Έβερτ, που επικρατεί του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και ιστορικού στελέχους της, Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Από τον Έβερτ στον Κώστα Καραμανλή

Στις βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιούνται στις 22 Σεπτεμβρίου του 1996, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 41,19% και η Νέα Δημοκρατία 38,12%, συνεχίζοντας την πορεία της στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Έβερτ, υποβάλλει την παραίτησή του και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Υπερισχύοντας του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων της ΝΔ, Γιώργου Σουφλιά, ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται πρόεδρος της παράταξης.

Λίγους μήνες μετά, το κόμμα θα περνούσε στην εποχή του Κώστα Καραμανλή. Είναι Μάρτιος του 1997 και στην Αθήνα συνέρχεται το τέταρτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με θέματα την εκλογή νέου προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Υποψήφιοι θα είναι ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο Κώστας Καραμανλής, ο Βύρων Πολύδωρας και ο Γιώργος Σουφλιάς. Στο δεύτερο γύρο φτάνουν οι κύριοι Καραμανλής και Σουφλιάς, με τον μετέπειτα πρωθυπουργό να επικρατεί του πρώην υπουργού.

Από τον Κ. Καραμανλή στον Α. Σαμαρά

Μετά από δύο εμφατικές νίκες στις εκλογές του 2004 και του 2007 και με τον Κώστα Καραμανλή να αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας για πέντε χρόνια, στις βουλευτικές εκλογές του 2009, η γαλάζια παράταξη λαμβάνει 33,48% και εκλέγει 91 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και παράλληλα προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού.

Στο Έκτακτο Συνέδριο (πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2009) αποφασίζεται η τροποποίηση του Καταστατικού αναφορικά με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και θεσπίζεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος.

Στις 29 Νοεμβρίου 2009 διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Από τον Α. Σαμαρά στον Β. Μεϊμαράκη

Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται από τη θέση του προέδρου και στην ηγεσία του κόμματος ανέρχεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ως πρόεδρος, οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου το κόμμα ηττάται από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μεϊμαράκης ανοίγει άμεσα την αυλαία της διαδικασίας ανάδειξης του επόμενου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις 10 Ιανουαρίου του 2016 διεξάγεται ο δεύτερος γύρος εσωκομματικών εκλογών, με τη συμμετοχή περίπου 450000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 52,43% έναντι 47,57% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

«Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε.  Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών.  Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα. Έχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα η πολιτική θα το λύσει.  Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Ας γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες κάτι ακόμα. Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα.  Ας το γνωρίζει αυτό  καλά και  ο κ. Τσίπρας.  Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες.  Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα», είναι η πρώτη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν το αποτέλεσμα της κάλπης τον φέρνει στην ηγεσία της γαλάζιας παράταξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα