29 Μαρτίου 2024 / 10:40 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 10:40 πμ

Σήμερα συνεδριάζει ο ESM για τη δόση των 7,7 δισ ευρώ

από fimotro

Στο επίκεντρο δύο διαδοχικών τηλεδιασκέψεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μία του εκτελεστικού συμβουλίου και μία του διοικητικού συμβουλίου, θα βρεθεί σήμερα η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, δύο βασικά νομικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Το πρώτο αφορά στη νομική γνώμη για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχει ψηφιστεί για το 2019, την οποία έχει ζητήσει το ΔΝΤ από το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις αρχές Μαΐου.

Το δεύτερο είναι να έχει κλείσει οριστικά το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος που έχει ασκηθεί σε τρία στελέχη του γνωμοδοτικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (έναν Ισπανό, έναν Ιταλό και έναν Σλοβάκο), για το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης του παραπεμπτικού βουλεύματος που εξέδωσε η Εισαγγελία Εφετών κατά των τριών στελεχών που ήταν διορισμένα από την Κομισιόν. Ωστόσο, για να παύσει οριστικά η δίωξη, θα πρέπει να συνεδριάσει ο Άρειος Πάγος και να κάνει αποδεκτή την αίτηση αναίρεσης, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη.

Παράλληλα, ανοιχτά παραμένουν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό της έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο και το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού.

Πάντως, από την πλευρά της, η Αθήνα εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,7 δισ. ευρώ και θα προλάβει το Δημόσιο να πληρώσει:

– στις 17 Ιουλίου, τα 2,1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες για το τριετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 (ομόλογο Σαμαρά)

– στις 18 Ιούλιου, τα 300 εκατ. ευρώ έναντι των παλαιών δανείων από το ΔΝΤ και

– στις 20 Ιουλίου, 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα