25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Σήμερα η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το Brexit

από fimotro

BrexitΜΙα πολύ σημαντική απόφαση που θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας και θα απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην ενεργοποίηση του Αρθρου 50 ή στη μη ενεργοποίησή του, το βρετανικό κοινοβούλιο ή η κυβέρνηση Μέι, θα ανακοινώσει σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου. Στη μια το μεσημέρι ώρα Αγγλίας, θα ανακοινωθεί η απόφαση, μια απόφαση που θα δίνει απαντήσεις εάν το Brexit θα είναι ήπιο και σε βάθος χρόνου όπως προτιμά η Μέρκελ και οι Βρυξέλλες ή θα είναι άμεσο όπως προτιμούν στη Βρετανία και έχει ελφραστεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Επιπλέον, σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστή λόρδου Τζον Τόμας και άλλων δύο μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου δικαιώσει τους βουλευτές που έχουν προσφύγει κατά της κυβέρνησης, τότε υπάρχει περίπτωση η απόφαση για Brexit να ακυρωθεί στην πράξη. Στο δημοψήφισμα υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία των βουλευτών είχε ταχθεί με την πλευρά της «παραμονής», αν και πολλοί έκτοτε έχουν εκφραστεί θετικά για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ενωση.
Αποφάσεις
Οπως είναι αναμενόμενο, όλα τα βλέμματα θα είναι σήμερα στραμμένα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου, με την απόφαση να παίζει σημαντικό ρόλο στις προβλέψεις των αγορών αλλά και στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Οποια πλευρά κι αν χάσει από τη σημερινή απόφαση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προσφύγει εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (Supreme Court), με την υπόθεση να υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τον Δεκέμβριο και την απόφαση να βγαίνει σίγουρα πριν από τον Μάρτιο, οπότε η Τερέζα Μέι έχει δεσμευθεί ότι θα ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε περίπτωση που οι αποφάσεις είναι τελικά υπέρ των βουλευτών και κατά της κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να νομοθετήσει διάταξη με την οποία θα είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία από το κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50.
Ο διχασμός μεταξύ του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης για το ποιος πρέπει να λάβει την απόφαση για το Bexit βρίσκεται στην καρδιά της ευρύτερης συζήτησης που έχει ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμα, η οποία στρώνει τον δρόμο για τις επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ οι οποίες έχει ξεκαθαριστεί ότι θα ξεκινήσουν μετά την ενεργοποίηση του Αρθρου 50.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του πιο «μαλακού» Brexit που μπορεί να υπάρξει, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταίρων θα πρέπει να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μικρότερες προστριβές εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, στις δηλώσεις της ξεκαθάρισε ότι η βάση της συζήτησης για το διαζύγιο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της ΕΕ θα πρέπει να είναι οι τέσσερις ελευθερίες της Ενωσης, οι οποίες είναι η ελευθερία κίνησης ανθρώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίου.
Φόρμουλα
Σημειώνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση στην ουσία έχει αρχίσει να εργάζεται από μόνη της στα θέματα αυτά ούτως ώστε να βρει τη φόρμουλα που θα αντικαταστήσει τη σχέση της με τις επιχειρήσεις, μια διαδικασία που δεν φαίνεται όμως να πηγαίνει όπως την είχαν φανταστεί οι υποστηρικτές του Brexit.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters και με βάση τη συμφωνία που έκανε πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση με τη Nissan, οι αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει η Βρετανία στις αυτοκινητοβιομηχανίες για την επανεισαγωγή των δασμών στις εξαγωγές μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα ξεπεράσουν σε χρηματικό ποσό το σύνολο της μισθοδοσίας όλων των Βρετανών εργαζομένων των αυτοκινητοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα