28 Μαρτίου 2024 / 6:04 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:04 μμ

Σάλος από τη δήλωση Κατσίκη για ανταλλαγή των «8» με τους Έλληνες στρατιωτικούς

από fimotro

«Τσουνάμι» πολιτικών αντιδράσεων και άδειασμα ακόμη και από την ίδια την κυβέρνηση προκαλούν οι  δηλώσεις του βουλευτή των  ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, ο οποίος ζήτησε …παράκαμψη της ελληνικής δικαιοσύνης και ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους οκτώ Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του και ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει θέση, ενώ ακόμη και συνάδελφοί του από τους ΑΝΕΛ τον «άδειασαν» πανηγυρικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Κατσίκης είπε χαρακτηριστικά: «Ας είμαστε ειλικρινείς, εκεί το πάει ο Ερντογάν. Αν μπορούν να παρακάμψουν οι κυβερνήσεις των δύο κρατών τη Δικαιοσύνη και να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή δεν ξέρω τι θα κόστιζε αυτό. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι μια λύση».

Ο κ. Κατσίκης όταν ρωτήθηκε αν το ενδεχόμενο ανταλλαγής το έχει συζητήσει με τον πρόεδρο του κόμματός του, Πάνο Καμμένο, είπε: «Δεν το έχω συζητήσει με τον υπουργό Αμυνας, Όταν όμως θέτει θέμα ομηρίας, τι σημαίνει όμηρος; Ότι θέλω ανταλλαγή».

Αρμόδιες πηγές από την κυβέρνηση «αδειάζουν (capital.gr) τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι “κανείς ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το κόμμα του, συμμερίζεται τις απόψεις του”.

Σημειώνεται ότι η δήλωση Κατσίκη έρχεται την ίδια στιγμή που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, λέγοντας : “Δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία”.

ΝΔ: Εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα ο Κατσίκης

«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα», τονίζει η ΝΔ και προσθέτει:

«Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

Θεοδωράκης: Δεν είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν

«Όσοι υιοθετούν την άποψη Ερντογάν περί «ανταλλαγής» προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι 2 Έλληνες που κρατούνται άδικα και οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο ΔΕΝ είναι αιχμάλωτοι για να ανταλλαγούν. Οι 2 πρέπει να ελευθερωθούν & οι 8 να συνεχίσουν να προστατεύονται από ενα κράτος δικαίου», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη.

ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητο και απαράδεκτο

«Αδιανόητη και απαράδεκτη η σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν.
Συμφωνεί, άραγε, η Κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσικη; Οφείλει να τοποθετηθεί», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

ΚΚΕ: Λαγός ο Κατσίκης…

Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει: «Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως “λαγός”….».

Δ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) : Να ζητήσει συγγνώμη ο Κατσίκης

Την πρόταση του έτερου βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής των οχτώ τούρκων στρατιωτικών με τους δύο Έλληνες, μετά και τις δηλώσεις Ερντογάν, αποδοκίμασε έντονα μέσω του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καμμένος.

«Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι “προϊόν ανταλλαγής”… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς» επισήμανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Eίναι αυθαίρετη και λάθος η δήλωσή του. Η άποψη του Κατσίκη είναι προσωπική, και καλό είναι όταν είμαστε πολιτικοί να μην εκφράζουμε προσωπικές απόψεις», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να σταθούν τα περί ανταλλαγής… Είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη, δεν μπορεί να επηρεαστεί από την κυβέρνηση, να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης» σχολίασε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Λαζαρίδης.

Προσπάθησε να δικαιολογηθεί εκ των υστέρων ο Κατσίκης

Σε νέα διευκρινιστική του δήλωση (enikos.gr), ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επεσήμανε: “Εξέφρασα μια προσωπική σκέψη σε μια υποθετική ερώτηση, δεν είναι θέση του κόμματος, ούτε του προέδρου. Έκανα μια σκέψη για το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί η Δικαιοσύνη, τις αποφάσεις της οποίας σεβόμαστε, για να βρεθεί λύση. Δεν πρόκειται να δώσουν λύση οι Τούρκοι, μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε”.

Στο ερώτημα αν η πρότασή του παρακάμπτει τη Δικαιοσύνη απάντησε: “Όταν μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, μου λέτε ότι την παρακάμπτω επειδή θέλω να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας;”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα