19 Απριλίου 2024 / 9:23 πμ
19 Απριλίου 2024 / 9:23 πμ

Ρέγκλινγκ: Το ταξίδι δεν τελείωσε – Μεταρρυθμίσεις και μετά τον Αύγουστο

από fimotro

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Το ταξίδι δεν τελείωσε. Θα χρειαστεί προσπάθεια να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς και να μπει η οικονομία σε βιώσιμη πορεία. Για να γίνει μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πολύ μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών.Ο πρόεδρος του ESM τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Όπως είπε για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής χρειάζονται μεταρρυθμίσεις.Η Ελλάδα, είπε, έκανε μεγάλη διαδρομή για να διορθώσει τις ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση και αν όλα πάνε καλά η χώρα δεν θα χρειάζεται σύντομα την οικονομική βοήθεια των εταίρων.

Ολοι συμφωνούμε ότι το χρέος πρέπει να είναι διαχειρίσιμο, αλλά η περαιτέρω ελάφρυνση χρέους δεν είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να συμβεί για το επιτύχουμε αυτό. Είναι η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία ενός επαρκούς δημόσιου τομέα, τόνισε.
Όπως είπε ο Regling, η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. Ο πρόεδρος του ESM τόνισε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, προσθέτοντας ότι επίσης ουσιαστικό θέμα είναι αυτό της ανάπτυξης.

“Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να συνδεθούν με έναν μηχανισμό που θα καθορίζει το τι θα συμβαίνει αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι χαμηλότεροι των προσδοκώμενων ή καλύτεροι από ότι αναμενόταν”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Regling. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα σχεδιαστεί τους επόμενους μήνες, είπε, ωστόσο “είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πώς ακριβώς θα είναι”.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο για να ανακάμψει από την κρίση που πλήττει την οικονομία της από το 2009, ενώ εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, σύντομα δεν θα χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως “το ταξίδι σε καμία περίπτωση δεν τελειώνει εδώ. Το να γίνει μία μοντέρνα, ανταγωνιστική, ανθεκτική οικονομία θα απαιτήσει πολύ χρόνο, πολύ πέρα από τη λήξη του προγράμματος του ESM, καλώντας για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ESM τόνισε ότι το χρέος πρέπει να γίνει διαχειρίσιμο. Εξηγώντας το πώς μπορεί να γίνει αυτό, ο κ. Regling τόνισε ότι δεν είναι η ελάφρυνση πρώτη προτεραιότητα. “Αυτό που χρειάζεται σε πρώτη φάση η Ελλάδα είναι η ανάπτυξη, συνεχείς μεταρρυθμίσεις και μία φιλική προς τις επιχειρήσεις οικονομία, με αποτελεσματική δημόσια διοίκηση”.

Ο επικεφαλής του ESM κατέστησε σαφές ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να ευημερήσει οικονομικά, ενώ υπενθύμισε ότι τον Μάιο του 2016 το Eurogroup δεσμεύτηκε για μέτρα και χρέος, ενώ ο ESM έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις. Η Ελλάδα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι έχει γυρίσει σελίδα, εάν συνεχίσει να χτίζει ένα μοντέρνο μοντέλο οικονομίας που προωθεί υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες της.

“Στους επόμενους μήνες η Ευρώπη θα δει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το statement του Eurogroup από το 2016 ήταν πολύ σαφές στο τι μπορεί να γίνει” είπε ακόμη.

“Στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα επιτύχει μόνο εάν συνεχίσει να εφαρμόζει τις κατάλληλες πολιτικές. Θα χρειαστεί πολλή αντοχή για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών” είπε ο K. Regling για να συμπληρώσει: “Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα, το ίδιο και ο ESM”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα