28 Μαρτίου 2024 / 11:28 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:28 πμ

Πώς ο 11χρονος Τσίρο έγινε ο ήρωας της Ίσκια: Οι κινήσεις που έσωσαν τα αδέλφια του!

από fimotro

Στα 11 του χρόνια έζησε μια εμπειρία που τον σημάδεψε για την υπόλοιπη ζωή του. Η ίδια αυτή εμπειρία του χάρισε τον χαρακτηρισμό του ήρωα.

Ο Τσίρο Τοσκάνο έσωσε την ζωή του μικρότερου αδελφού του με τον οποίο βρισκόταν εγκλωβισμένος στα ερείπια του σπιτιού του, το οποίο κατέρρευσε μετά τον σεισμό στην Ίσκια, το μικρό αυτό τουριστικό νησί της Ιταλίας.

Οι πυροσβέστες έσκαψαν με γυμνά χέρια για να πλησιάσουν τον Τσίρο. Είχε σπρώξει τον επτάχρονο αδελφό του Ματίας κάτω από ένα κρεβάτι όπου παρέμεναν μέχρι να διασωθούν.

Όπως είπε ο αστυνομικός Αντρέα Τζεντίλε, ο Τσίρο έσωσε τον Ματίας και στη συνέχεια χτυπούσε το κοντάρι μιας σκούπας πάνω στα χαλάσματα για να τον ακούσουν οι διασώστες. Εκείνοι κατάφεραν κάποια στιγμή να δώσουν έναν φακό και νερό στα δύο αδέλφια.

Ο Τσίρο διασώθηκε τελευταίος αφού παρέμεινε 16 ώρες καταπλακωμένος από το σπίτι του, μέσα στο σκοτάδι, στην κοινότητα Καζαμίτσολα.

«Μην με αφήσετε εδώ, μην με αφήσετε να πεθάνω», παρακαλούσε τους διασώστες όσο εκείνοι έδιναν μάχη για να τον απεγκλωβίσουν.

Ο «μικρός ήρωας» μίλησε στην Corriere della Sera και περιέγραψε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας την εμπειρία του, του είπε ότι συμβούλευσε τον Ματίας να μη μετακινήσουν τίποτα από φόβο μην καταρρεύσουν τα πάντα πάνω από το κεφάλι τους.

Στις τέσσερις το πρωί, επτά ώρες μετά τον σεισμό, οι διασώστες έβγαλαν στην επιφάνεια το μικρότερο από τα τρία αγόρια, τον μόλις επτά μηνών Πασκουάλε.

Βρισκόταν μέσα στο παρκοκρέβατό του στην κουζίνα. Έζησε χάρη στα ντουλάπια της κουζίνας που έπεσαν πάνω του και τον προστάτευσαν από τα μεγάλα κομμάτια από τσιμέντο του σπιτιού του που κατέρρευσε.

«Ο Πασκουαλίνο είναι καλά, τώρα θα έρθουμε σε σας», είπαν οι διασώστες στον Τσίρο δίνοντάς του κουράγιο και εκείνος προσευχήθηκε στο Θεό: «Είπα στον Ματίας ότι πρέπει να τα καταφέρουμε».

«Έβλεπα μόνο μια αχτίδα φωτός, πολύ μικρή. Αισθανόμουν σα να έχω πέσει μέσα σε μια μαύρη τρύπα. Και μετά αποκοιμήθηκα. Όταν ξύπνησα βρισκόμουν μέσα σε μια μεγάλη τρύπα γεμάτη φως και έλειπε ο Ματίας. Είχα στο πρόσωπό μου μια μάσκα οξυγόνου και το πόδι μου ήταν ακόμη εγκλωβισμένο».

Όταν έγινε ο σεισμός, λίγο πριν από τις 21:00 της Δευτέρας, ο πατέρας του Τσίρο, ο Αλεσάντρο, βρισκόταν στην κουζίνα μαζί με τον Πασκουάλε, η μητέρα στο μπάνιο και τα δύο μεγαλύτερα αγόρια στο δωμάτιό τους.

Η μητέρα του Τσίρο, η Αλεσία, είναι πέντε μηνών έγκυος και κατάφερε να απεγκλωβιστεί μόνη της βγαίνοντας από το παράθυρο του μπάνιου, ενώ τον πατέρα του τον διέσωσαν οι πυροσβέστες. Όμως τα τρία αδέλφια εγκλωβίστηκαν όταν κατέρρευσε ο υψηλότερος όροφος του κτιρίου.

Παρά την σοβαρή δοκιμασία τους και τα τρία παιδιά είναι καλά στην υγεία τους. Τα δύο μεγαλύτερα αγόρια έχουν υποστεί αφυδάτωση και ο Τσίρο κάταγμα στο δεξί του πόδι.

Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει αν του αρέσει η δουλειά του πυροσβέστη:
«Τώρα ναι», απαντάει εκείνος αλλά επισημαίνει ότι θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής.

«Τώρα θέλω να πάω να παίξω μπάλα με τους φίλους μου και να πάω και στη θάλασσα. Θα ήθελα να γυρίσω σπίτι μου. Αλλά δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό, τα παιχνίδια, τα αγαπημένα μας αντικείμενα, οι αναμνήσεις. Θα πρέπει να πάμε σε καινούργιο σπίτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα