28 Μαρτίου 2024 / 6:35 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:35 μμ

Πώς βλέπουν οι αναλυτές το μέλλον του Σόιμπλε

από fimotro

Στον απόηχο των χθεσινών εκλογών στη Γερμανία, οι αναλυτές κάνουν λόγο για την πιθανότητα μεγάλης απώλειας για τις αγορές.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενδέχεται σύντομα να χάσει την επιρροή του στη Γερμανία και στην ευρωζώνη, αν οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό τον απομακρύνουν από το βασικό υπουργείο που έχει αναλάβει.

«Η οικοδόμηση συνασπισμού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη», επιβεβαίωσε σήμερα ο Carsten Brzeski, ανώτατος οικονομολόγος στην ING, μιλώντας στο CNBC. «Αν ο Σόιμπλε δεν είναι πια υπουργός Οικονομικών, αυτό θα είναι ορόσημο για ολόκληρη την ευρωζώνη. Μια έξοδος ενός από τους κύριους χαρακτήρες ολόκληρης της κρίσης της ευρωζώνης, σαφώς σηματοδοτεί το τέλος ενός ιστορικού κεφαλαίου», σχολίασε.

Όπως υπενθυμίζει το διεθνές δίκτυο, στη γερμανική πολιτική συνήθως το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού επιλέγει τον καγκελάριο και το δεύτερο μεγαλύτερο διαλέγει το αμέσως επόμενο κρίσιμο πόστο. Επομένως, είναι πιθανό το FDP να επιλέξει τον νέο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, δίνοντας τέλος στην οκταετή θητεία του Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, ο Carsten Nickel της Teneo Intelligence συμπληρώνει ότι το μέλλον του υπουργού είναι «το ερώτημα» από την πλευρά της αγοράς.

«Στο τέλος, πιστεύω ότι πιθανότητα υπάρχει ελάχιστη εναλλακτική στον Σόιμπλε αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον σε όρους μεμονωμένων πολιτικών. Δεν υπάρχει κανένας που να μας έρχεται πραγματικά στο μυαλό, ως κρίσιμο πρόσωπο που θα τον ανταγωνιζόταν για αυτό το ρόλο. Δεν θα εκπλησσόμουν αν έμενε τελικά», προέβλεψε.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αν η Γερμανία «έχανε» το Σόιμπλε ως υπουργό Οικονομικών, θα ζημιωνόταν ταυτόχρονα και το τρέχον momentum για περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

«Το τι σημαίνει (η αποχώρησή του) για τη στάση της Γερμανίας σε περαιτέρω ολοκλήρωση στην ευρωζώνη, είναι νωρίς να το πούμε. Αν το FDP μπει στο συνασπισμό, να αναμένετε μια πολύ πιο αργή διαδικασία ολοκλήρωσης και πολλά κρύα ντους για τον Μακρόν», σχολίασε ο Brzeski, αναφερόμενος στα σχέδια του Γάλλου προέδρου για βαθύτερους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς.

«Δεν πιστεύω ότι το FDP μπορεί να εφαρμόσει τις δικές του απόψεις, αλλά οπωσδήποτε θα επιβραδύνει τυχόν νέα βήματα προς περισσότερη ολοκλήρωση», πρόσθεσε.

Πάντως ο 75χρονος Σόιμπλε δε δείχνει και πολύ πρόθυμος να αποχωρήσει από την πολιτική. Ακόμη κι αν χάσει το Υπουργείο Οικονομικών, η Μέρκελ και πάλι θα μπορούσε να τον ορίσει πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτός ο ρόλος περιλαμβάνει λιγότερες αρμοδιότητες, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλης σημασίας, τώρα που το ακροδεξιό AfD κέρδισε τις πρώτες κοινοβουλευτικές έδρες στην ιστορία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα