29 Μαρτίου 2024 / 1:19 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:19 πμ

Πόλη-φάντασμα η Μυτιλήνη λόγω της επίσκεψης Τσίπρα…

από fimotro

Με κινητοποιήσεις, απεργίες και κλειστά καταστήματα αντιδρούν κάτοικοι και φορείς της Λέσβου στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον νησί τους, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου.

Oι δρόμοι στην αγορά της Μυτιλήνης είναι έρημοι από κόσμο, τα καταστήματα κλειστά και δεν υπάρχει ούτε περίπτερο ανοιχτό.

Οι φορείς του Λέσβου αναμένεται να υποδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα με απεργίες, συλλαλητήρια και πορείες, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις «ύστατη προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης να μην αυξήσει από την 1η Ιουλίου το ΦΠΑ στα νησιά». Κάλεσαν δε και το Δήμο Λέσβου αλλά και την Περιφέρεια να κρατήσουν κλειστές τις υπηρεσίες τους την ημέρα αυτή.

Η κατάσταση στο νησί φαίνεται ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αυξημένες προσφυγικές ροές, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οι συμπλοκές μεταξύ τους (που ενίοτε συνοδεύονται από καταστροφές και βίαια επεισόδια)διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό σκηνικό. Το συγκεκριμένο πεδίο αποτελεί νούμερο ένα θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», υπό τον φόβο να υπάρξει μπαράζ συντονισμένων αποδοκιμασιών.

Ένας εξίσου μεγάλος ‘πονοκέφαλος’ , ωστόσο, που έρχεται να επιβαρύνει πολιτικά την κυβέρνηση αφορά στο ότι πλησιάζει η ώρα για την άρση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, στα τέλη Ιουνίου. Πράγμα, που δυσαρεστεί κατά κύριο λόγο τον εμπορικό κόσμο του νησιού.Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μέτρο, είχε «παγώσει» προσωρινά εξαιτίας του βάρους που σηκώνουν οι εν λόγω περιοχές από τις προσφυγικές ροές .

Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει και θα αναλύσει την πρόταση για το μεταφορικό ισοδύναμο και θα εξαγγείλει μέτρα για την τόνωση της νησιωτικότητας.

Στέλνουν δυνάμεις από όλη την Ελλάδα

Τα μέτρα στο νησί είναι δρακόντεια. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να βρεθούν στο νησί επτά διμοιρίες των ΜΑΤ, με 170 άνδρες, (2 από τη Λέσβο και 5 από Αθήνα & Θεσσαλονίκη), ενώ όλες οι δυνάμεις της Λέσβου -ενισχυμένες και από δυνάμεις της Χίου- θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να μην υπάρξουν έκτροπα.

Οι διμοιρίες αναμένεται να κλείσουν με τις κλούβες τα σημεία διέλευσης του πρωθυπουργού και στα σταθερά σημεία να σταθούν σαν «ασπίδες προστασίας» από τους διαδηλωτές.

Στο νησί έχουν μεταβεί, επίσης, 40 άτομα, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής με ειδικά οχήματα της υπηρεσίας, άνδρες της κρατικής ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

Τις προσπάθειες των ανδρών των ΜΑΤ και των υπόλοιπων σωμάτων θα συνδράμουν και 100 αστυνομικοί, άνδρες των τοπικών δυνάμεων Λέσβου και Χίου.

Επίσης κατά τη διάρκεια κίνησης του πρωθυπουργού και παραμονής του σε σταθερά σημεία θα υπερίπταται και το ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα παρατηρεί από ψηλά τυχόν ύποπτες κινήσεις προκειμένου να ενημερώνει και να κατευθύνει τις επίγειες δυνάμεις.

Τέλος, θα απλωθεί ένα «ηλεκτρονικό πέπλο» προστασίας του πρωθυπουργού για την ασφάλεια των επικοινωνιών και των τηλεφωνικών επαφών του, κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Λέσβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα