20 Απριλίου 2024 / 11:37 πμ
20 Απριλίου 2024 / 11:37 πμ

«Πυρ ομαδόν» κατά του Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε τη βία των ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ

από fimotro

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι καταδικάζει «το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη βία από πολλές πλευρές». Επανάλαβε μάλιστα τη φράση «από πολλές πλευρές» για να δώσει έμφαση.

Αλλά η άρνησή του να καταδικάσει ρητά τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές (υπέρμαχους της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής), που έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης με πυρσούς στα χέρια φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και επιτέθηκαν κατά των αντιδιαδηλωτών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σ’ όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Μιλώντας από το Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές, για το πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης για βετεράνους -κι αφού προηγουμένους ολοκλήρωσε τις χειραψίες με τους παρισταμένους βετεράνους- ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την ευκαιρία για να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο Σάρλοτσβιλ:

«Παρακολουθούμε τα τρομερά γεγονότα που γίνονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές, από διάφορες πλευρές.

Έχει περάσει πολύς καιρός που η χώρα μας γνώρισε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτό δε συνέβη τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό» τόνισε. «Αυτό που προέχει τώρα είναι να αποκατασταθεί τάχιστα ο νόμος και τη τάξη… Πιστεύω, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι πληγές της χώρας μας θα επουλωθούν και θα επουλωθούν» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, δέχθηκε έντονη κριτική για «ανεπαρκή», όπως κρίθηκαν, σχόλιά του όχι μόνον από τους Δημοκρατικούς, αλλά και από μέλη του κόμματός του.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν μια ρητή καταδίκη:

«Είναι πολύ σημαντικό για το έθνος να ακούσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να περιγράφει τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ όπως έχουν: μια τρομοκρατική επίθεση από ρατσιστές υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής».

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κολοράντο, Κόρι Γκάρντνερ έγραψε στο Twitter: «Κύριε Πρόεδρε – πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του. Αυτοί ήταν υπέρμαχοι της “ανωτερότητας” της λευκήυς φυλής και αυτό ήταν εγχώρια τρομοκρατία.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σχόλια του γερουσιαστή της Γιούτα Όριν Χατς, που έχασε έναν αδελφό του στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο: «Πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του. Ο αδελφός του δεν θυσίασε τη ζωή του πολεμώντας κατά του Χίτλερ για να μην αμφισβητούνται εδώ πέρα οι ναζιστικές ιδέες», σχολίασε στο Twitter.

Πυρά κατά του Τραμπ εξαπέλυσαν και οι Δημοκρατικοί. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ σχολίασε: «Η πορεία και η συγκέντρωση στο Σάρλοτσβιλς είναι αντίθετα σε όλα αυτά που αντιπροσωπεύει η αμερικανική σημαία. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταδικάσει αμέσως με τον πιο αυστηρό τρόπο.» Δηκτικό ήταν το σχόλιο του γερουσιαστή της ΧαβάηςΜπράιαν Σατς στο Twitter: «Δεν ζητάμε πολλά να έχουμε έναν πρόεδρο που καταδικάζει ρητά τους ναζί».

Ενώ ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς έγραψε: «Όχι, κ. Πρόεδρε. Αυτή είναι μια προκλητική προσπάθεια νεοναζιστών να υποδαυλίσουν το ρατσισμό και το μίσος και να προκαλέσουν βία. Αποκαλέστε το αυτό που είναι.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα