25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Πυρετός διαβουλεύσεων για να λυθεί το θέμα με τους στρατιωτικούς

από fimotro

Συναγερμός έχει σημάνει τα δύο τελευταία 24ωρα στην Αθήνα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο. Το περαστικό έλαβε χώρα την Πέμπτη, λίγο πριν λάβει χώρα η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μάλιστα, αυτός ήταν και ο λόγος που η σχετική τελετή άργησε να ξεκινήσει.

Οι επαφές ανάμεσα στο τρίγωνο Μαξίμου-Πενταγώνου-υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν πάρει φωτιά, ενώ το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να διαχειριστεί το θέμα σε επιπεδο τοπικού διοικητή και εξανάγκασε ουσιαστικά την παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον τούρκο ομολογό του είναι δηλωτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας στις δύο σχέσεις Αθήνας-Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, αναλυτές δεν κρύβουν το φόβο τους η Άγκυρα να επιχειρήσει να συνδέσει την υπόθεση με εκείνη των 8 τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και ο αμερικανός πρέσβης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως δήλωσε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραδέχθηκε πως ένα «ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή». Παρόλ’ αυτά στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως επεσήμανε, «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα». Αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν την σταθερότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ», υποστηρίζοντας με νόημα πως «κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Αυτές είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στρατιώτες

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθούν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο. Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, αναφέρει σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της από την Αδριανούπολη, το αιτιολογικό με βάση το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο θέμα που φιλοξενεί την είδηση, υπό τον τίτλο «Τέθηκαν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στα σύνορα», το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών για:

-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης

-Υποψία διαφυγής

-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων

-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία

-Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό

Αυτά κατέθεσαν οι Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο, όπως αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 χθες βγήκαν σε περιπολία. “Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη βρεθήκαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών”, φέρεται να είπε.

Τι αναφέρει η Άγκυρα

Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, που βρέθηκαν εντός τουρκικού εδάφους, παραβίασαν το νόμο και για αυτό πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Αυτό απάντησαν διπλωματικές πηγές στο euronews, εξηγώντας γιατί οι δύο Έλληνες παραμένουν κρατούμενοι.

«Μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό. Αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο; Είναι παράνομο. Άρα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αρμόδια αρχή είναι τα δικαστήρια. Όλοι μας κάνουν κήρυγμα ότι δεν σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Εμείς λοιπόν ακολουθούμε ότι επιτάσσει το κράτος δικαίου. Σήμερα δεν προλαβαίνουν να δικαστούν, αυτό είναι το ατύχημα, για αυτό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα», εξήγησε στο euronews ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος αρνήθηκε ότι στο παρελθόν ακολουθούνταν πιο συνοπτικές και απλές διαδικασίες.

Τι λέει το ελληνικό Πεντάγωνο

Ανώτατη πηγή του πενταγώνου ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ότι με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Δείτε τις εικόνες από τη μεταφορά στο Δικαστήριο

Τις πρώτες εικόνες από τη μεταφορά στο δικαστήριο των 2 ελλήνων στρατιωτικών έδωσαν στη δημοσιότητα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του EleftherosTypos.gr πρόκειται για τους στρατιωτικούς: υπολοχαγό Άγγελο Μητραιτώδη και  τον λοχία Δημήτριο Κουκλατζή, 33χρόνων και κάτοικο Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Birlik, Ιλχάν Ταχσιν στο κινητό τηλέφωνο των δυο στρατιωτών βρέθηκαν φωτογραφίες με πατημασιές πάνω στο χιόνι. Οι δυο στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν ότι αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν για να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Οι φωτογραφίες της μεταγωγής των δύο στρατιωτικών στο τουρκικό δικαστήριο, από τους άντρες της χωροφυλακής όπως δημοσιεύθηκαν από τον Ιλχάν Ταχσίν.

 

Η επίσημη κατηγορία από το τουρκικό δικαστήριο:

Η επίσημη διατύπωση της απόφασης του δικαστηρίου της Αδριανούπολης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είναι η κάτωθι:

«Επειδή εισήρθαν σε απαγορευμένη περιοχή πρώτου βαθμού, επειδή υπάρχει υποψία διαφυγής τους, επειδή υπάρχει υποψία αλλοίωσης πειστηρίων, επειδή δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία.

Για τους παραπάνω λόγους αποφασίστηκε η σύλληψή τους. Το δικαστήριο επίσης αποφάσισε να εξεταστούν τα ψηφιακά δεδομένα των κινητών τηλεφώνων τους».

Το κατηγορητήριο στα τουρκικά: «Sulh Ceza Hakimliği, Yunan askerler teğmen Aggelos Mitretodis ile astsubay çavuş Dimitros Kouklatzis’in, ‘1’inci derecede askeri yasak bölge ihlali’, ‘kaçma şüphesi’, ‘delileri karartma şüphesi’, ‘ikametgahlarının Türkiye’de bulunmaması’, ‘yurtdışına kaçma olasılığı’ gerekçeleriyle tutuklanmalarına karar verdi. Mahkeme ayrıca, askerlerin üzerinden çıkan dijital verilerin de incelenmesine karar verdi».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην επίσημη διατύπωση του κατηγορητηρίου δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη ή η έννοια της «κατασκοπείας».

Με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί με την κατηγορία της κατασκοπίας. 

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα για την σύλληψη των δύο Ελλήνων που  προσάγονται στο δικαστήριο με τις κατηγορίες της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπίας» και της «εισόδου σε στρατιωτική – απαγορευμένη περιοχή».

Οι τουρκικές εφημερίδες συσχετίζουν δε την υπόθεση με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα δεν τους εξέδωσε».

Οι δύο Ελληνες  ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν αρχικά με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. «Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά τα σενάρια περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους που είναι στην Ελλάδα, ή η σύνδεση του θέματος με οτιδήποτε άλλο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρόκειται για συνομωσιολογικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού» ξεκαθάρισε.

Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε να ενημερωθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας για τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από Τούρκους στον Εβρο. Όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Με τη σειρά του ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Στην τουρκικό Τύπο τονίζεται ότι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας εκτός από την παράνομη είσοδο στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα