29 Μαρτίου 2024 / 1:35 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 1:35 πμ

Πτώση 10% στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές!…

από fimotro

Με «βουτιά» κινδυνεύουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, άμα τη ψηφίσει των νέων επώδυνων μέτρων που κρύβει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Η έμμεση αύξηση των εισφορών για σημαντικό μέρος από το συνολικά 1,4 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών αναμένεται να ανασχέσει την όποια προσπάθεια καταβάλλουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι να πληρώσουν τις εισφορές τους, ακόμη κι αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα, την Παρασκευή λήγει η προθεσμία εμπρόθεσμης πληρωμής των εισφορών Μαρτίου, που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του νεοπαγούς υπερταμείου, καθώς έως την προηγούμενη εβδομάδα η πορεία των εσόδων δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική.

Σύμφωνα με τον Όμιλο για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα (ΟΚΕΔ), που επικαλείται δημοσίευμα της Καθημερινής, μέσα σε ένα μήνα, μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, η εισπραξιμότητα στα έσοδα του ΕΦΚΑ από τις εισφορές των μη μισθωτών υποχώρησε κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 1.414.520 ειδοποιητήρια και τον Ιανουάριο καταβλήθηκαν 173,1 εκατ., έναντι απαιτητού ποσού 249,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά, πλήρωσε το 63,24% των ασφαλισμένων το 69,29% των ποσών. Τον Φεβρουάριο, εξοφλήθηκε το 56,05% των ειδοποιητηρίων (793.018) και καταβλήθηκε το 60,1% (151,5 εκατ. ευρώ), από τα συνολικά 252,1 εκατ.που απαιτήθηκαν. Και όλα αυτά σε διάστημα ολίγων ημερών που μεσολάβησαν μεταξύ της καταβολής των ασφαλίστρων Ιανουαρίου και αυτών του Φεβρουαρίου. Και παρά το γεγονός ότι για το 80% των ασφαλισμένων – ελευθέρων επαγγελματιών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, αναλογούν χαμηλότερα ασφάλιστρα φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο όμιλος, από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για την καθιέρωση του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ήταν η δικαιότερη κατανομή αυτών ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του συστήματος. Ετσι, καθιερώθηκαν εισφορές επί του καθαρού εισοδήματος. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών βέβαια, που πρόκειται να ψηφιστεί ως διάταξη στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου με τα μέτρα – αντίμετρα της περιόδου 20192020, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τινάζοντας στον αέρα την όποια επιδίωξη για αύξηση ή έστω διατήρηση της εισπραξιμότητας πέριξ του 60%. Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη των εσόδων του ΕΦΚΑ για τις εισφορές Μαρτίου αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών, τους επόμενους μήνες η πορεία θα είναι φθίνουσα, καθώς θα αποσταλούν σε περίπου 250.000 αυτοαπασχολούμενους και οι εισφορές που αναλογούν στην επικουρική ασφάλιση (7%) και στο εφάπαξ (4%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα