28 Μαρτίου 2024 / 11:04 πμ
28 Μαρτίου 2024 / 11:04 πμ

Πρ. Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του ναζισμού να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει

από fimotro

Γεύμα προς τιμήν του προέδρου του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν  παραθέτει αυτή την ώρα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην προσφώνηση του ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος τονίζοντας ότι «Ολόκληρος ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά ότι το Ολοκαύτωμα στιγμάτισε την ιστορία της ανθρωπότητας. Όπως γνωρίζετε πρόσφατα υπέγραψα το διάταγμα για τη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής την οποία αποδίδουμε στους Έλληνες Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας».

Ακόμη ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το γεγονός  ότι «το μουσείο θα λειτουργεί για πάντα ως ένα λίκνο διδαγμάτων για την ανθρωπότητα. Και οφείλουμε να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Θα είναι παράλληλα ένα μουσείο καταδίκης για τις γενοκτονίες. Εμείς ως Έλληνες έχουμε υποστεί δύο γενοκτονίες. Την γενοκτονία των Ποντίων και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακόμη τόνισε ότι «θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μιαν αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν. Και μόνον η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, μέσα στο 2017, βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές. Και για να γίνω σαφέστερος: Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν. Και πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές που υπερασπίζονται από την μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, την Δημοκρατία και την Ελευθερία. Και, από την άλλη πλευρά, μιαν οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα, που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του Ανθρώπου. Άρα στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.»

Αναφορικά με επιπτώσεις του πολέμου στην Μέση Ανατολή και την «τρομοκρατική βαρβαρότητα» του ISIS, χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι Χώρες μας, η Ελλάδα και το Ισραήλ, έχουν ιερό χρέος ν’ αγωνισθούν για την αποκατάσταση της Ειρήνης, το συντομότερο δυνατό, στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπροσθέτως δε να συμπεριφερθούν στους πρόσφυγες πολέμου, και έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό μας. Δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστήσουμε πάλι την κοινή μας θάλασσα και κοιτίδα των Πολιτισμών, την Μεσόγειο, θάλασσα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.»

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ κατά την δική του αντιφώνηση αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ ανέφερε ότι θα τοποθετήσει τον θεμέλιο λιθο του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την άνοδο των ναζιστικών δυνάμεων στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος και την ίδια ώρα εξήρε την στάση του κ. Παυλόπουλου απέναντι στο φαινόμενο αυτό.

Αναφερόμενος στο κομμάτι των επιχειρήσεων ανέφερε «Κάθε 8 ώρες γεννιέται στο Ισραήλ μια start up επιχείρηση και οι ιδρυτές της θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Είναι κάτι που μας κάνει υπερήφανους.

Το DNA μερικών από αυτές τις καινοτομίες σχετίζεται με το ελληνικό DNA. Οι καινοτομίες της Ελλάδας άλλαξαν τον κόσμο, όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν, τόνισε ο Πρόεδρος του Ισραήλ επικαλούμενος το Τεστ Παπ και τον ιατρό Γεώργιο Παπανικολάου, και αναφέροντας ότι ισραηλινές εταιρείες προωθούν το Τεστ Παπ και μέσω κινητής τηλεφωνίας.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα