29 Μαρτίου 2024 / 12:15 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 12:15 μμ

Πρ. Γενικός Διευθυντής της ΝΔ : όλα… καλά με τα δάνεια του κόμματος!

από fimotro

«Απολύτως νόμιμα και με τους νόμους που ίσχυαν κάθε φορά ήταν τα δάνεια που έλαβε η ΝΔ. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν παραβιαστεί οι τραπεζικοί κανόνες, ούτε έγινε οτιδήποτε εν κρυπτώ. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ενήμερες για τα δάνεια μας. Κατά κανένα απολύτως τρόπο δεν ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη των Τραπεζών ώστε να αποφασίσουν ή να εισηγηθούν προνομιακά δάνεια».
Αυτό ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από Τράπεζες, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ, την περίοδο από τον Ιούλιο 2010 έως τον Ιούνιο 2012, Αθανάσιος Σκορδάς.
Στην αρχική δήλωση που ζήτησε να κάνει, πριν αρχίσει η εξέτασή του η οποία και συνεχίζεται, ο κ. Σκορδάς υποστήριξε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν ενήμερη για όλα τα δάνεια που είχε λάβει το κόμμα της ΝΔ και ότι «σε καμία περίπτωση δεν είχε προκύψει τίποτα από τους δειγματοληπτικούς έλεγχους στους οποίους είχε προχωρήσει, ούτε έκανε ποτέ οποιαδήποτε παρατήρηση μέχρι τότε».
«Σε όλα τα δάνεια είχαν παρασχεθεί όλες οι εγγυήσεις που ζητούσαν οι τράπεζες, ήταν οι ισχυρότερες και αφορούσαν τις εκχωρήσεις των κρατικών επιχορηγήσεων. Είναι μια πρακτική που συναντάται και εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Σκορδάς.
Ακόμα, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΝΔ υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε προνομιακή πολιτική σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και η κάθε Τράπεζα τηρούσε τους ίδιους κανόνες που εφάρμοζε και για τα δάνεια που χορηγούσε σε άλλους τομείς».
Όπως υποστήριξε ο κ. Σκορδάς, τα δάνεια της ΝΔ ήταν απολύτως εξυπηρετούμενα μέχρι το 2012, ενώ απέδωσε το πρόβλημα της μη εξυπηρέτησής τους στο γεγονός ότι από το 2010 η Αγροτική Τράπεζα είχε αλλάξει τη δανειακή σύμβαση τετραπλασιάζοντας τα επιτόκια.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπυρίδωνας Λάππας, έκανε λόγο για ειδυλλιακή εικόνα που εμφανίζει ο κ. Σκορδάς σε ό,τι αφορά τη συνολική οφειλή της ΝΔ, που φθάνει στα 210.815.000 ευρώ, αντιτείνοντας, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τα ποσοστά των κρατικών επιχορηγήσεων που εκχωρούσε ως εγγύηση το κόμμα, η εξόφλησή τους μπορεί να έφθανε μέχρι και σε 247 χρόνια.
«Η Eurobank έκλεισε ήδη το λογαριασμό σας και ετοιμάζει αγωγή. Το ίδιο ετοιμάζονται να κάνουν και οι άλλες Τράπεζες οι οποίες έχουν καταγγείλει τα δάνειά σας», τόνισε ο κ. Λάππας.
«Μέχρι τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2012 ήταν ενήμερα τα δάνεια της ΝΔ. Όταν γινόταν η δανειοδότηση, η Τράπεζα αξιολογούσε τον δανειολήπτη σε σχέση με αυτά που έπαιρνε από την κρατική επιχορήγηση», απάντησε ο κ. Σκορδάς και πρόσθεσε: «Μετά τα crash test των Τραπεζών το καλοκαίρι του 2010, ζητήθηκε μονομερώς από την Αγροτική Τράπεζα να υπογράψουμε νέα σύμβαση στην οποία είχαν τετραπλασιαστεί τα επιτόκια. Η δανειακή σύμβαση στην οποία προσχωρήσαμε τότε είχε μια ουσιώδη μεταβολή, τον τετραπλασιασμό των επιτοκίων. Έτσι, από τα 230.000 ευρώ, που ήταν το ύψος των τόκων που πληρώναμε για την εξυπηρέτηση των δανείων, έφθασαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα