19 Μαρτίου 2024 / 7:08 πμ
19 Μαρτίου 2024 / 7:08 πμ

Προσφυγή στο ΣτΕ για στις Σκουριές από την Eldorado Gold

από fimotro

Πάγο στην επένδυση στις Σκουριές στη Χαλκιδική βάζει ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, η οποία και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι εργασίες στις Σκουριές θα περιοριστούν μόνον στη συντήρηση της εγκατάστασης μετά από τη μη έκδοση από το υπουργείο Περιβάλλοντος των απαιτούμενων αδειών για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που αφορά το εργοστάσιο, όπως και για ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την μετακίνηση των αρχαιοτήτων από την περιοχή.

Η εταιρεία υπέβαλε, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την, όπως αναφέρει, αποτυχία του Υπουργείο να προχωρήσει στην έκδοση των αδειών ρουτίνας, οδηγώντας σε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του έργου των Σκουριών.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, λόγω της μη συμμόρφωσής του με προγενέστερες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eldorado Gold, ο καναδικός εξορυκτικός όμιλος θα επανεξετάσει τη στρατηγική του σε σχέση με το έργο των Σκουριών υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει τις απαιτούμενες άδειες, διαδικασία που θα πρέπει να συνοδευτεί από την υποστήριξη της κυβέρνησης σε διάλογο σχετικά με τη χρήση και την εφαρμογή των, όσο το δυνατόν, καλύτερων τεχνολογιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της «Ελληνικός Χρυσός» να προσφύγει στο ΣτΕ γίνεται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της διαιτησίας. Η πλευρά της «Ελληνικός Χρυσός» και των Καναδών μετόχων της Eldorado Gold αποδέχθηκε το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προσφυγή στη διαιτησία, από την αρχή ωστόσο είχε αποσυνδέσει τη διαδικασία της χορήγησης των αδειών που εκκρεμούν με τη διαδικασία της διαιτησίας. Εκτίμηση των Καναδών μετόχων των Μεταλλείων Χαλκιδικής είναι ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν αναιρεί τη νόμιμη υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος να χορηγήσει τις υπολειπόμενες άδειες για το έργο των Σκουριών. Αντιθέτως, η πλευρά της κυβέρνησης εμμένει σταθερά στη θέση της ότι η διαδικασία αδειοδότησης των έργων στις Σκουριές παγώνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαιτησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα