28 Μαρτίου 2024 / 6:58 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:58 μμ

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης στο Κατάρ

από fimotro

Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή του Κόλπου, μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών να απομονώσουν το Κατάρ, διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις, αλλά και μεταφορικές συνδέσεις από αέρος και θαλάσσης, κλείνοντας τα μοναδικά χερσαία σύνορα της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να αποκλιμακώσει την κρίση και δεσμεύεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με όλα τα μέρη, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των Αραβικών δυνάμεων με το Κατάρ.

«Η σημασία της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας υπογραμμίστηκαν στις συζητήσεις, όπως και η σημασία της επικέντρωσης στον δρόμο της διπλωματίας και του διαλόγου προκειμένου να αποκλιμακωθεί η τρέχουσα ένταση», σύμφωνα με πληγές της Τουρκικής προερδίας, μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει τις επαφές για το ζήτημα.

Χθες, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν (αργότερα την ίδια μέρα προστέθηκαν η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης και οι Μαλδίβες) ,ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις πτήσεις και τις θαλάσσιε ς μεταφορές προς το Κατάρ, κλιμακώνοντας μια διαμάχη που ξεκίνησε πριν από περίπου μια εβδομάδα. Έδωσαν, δε, διορία δυο εβδομάδων στους επισκέπτες από το Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Το Κατάρ, αποκλείσθηκε επίσης από τον αραβικό στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμάει φιλοϊρανούς αντάρτες στην Υεμένη.

Οι μετοχές του Κατάρ έκαναν «βουτιά», αν και ακόμα δεν έχει υπάρξει άμεση επίπτωση στις ενεργειακές εξαγωγές του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος κατηγόρησαν το Κατάρ –έτερο μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου- ότι στηρίζει διάφορες τρομοκρατικές ομάδες, από τους Σιίτες μουσουλμάνους του Ιράν μέχρι τους Σουνίτες ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους. Το Κατάρ απορρίπτει την κατηγορία ως αβάσιμη, λέγοντας πως οι Σαουδάραβες θέλουν να κυριαρχήσουν στη χώρα.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημιουργία, το 1981, του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ).

Τα μέτρα
Στα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνονται:

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Οι εταιρείες Etihad, Emirates και Flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

Η Αίγυπτος έδωσε στον πρέσβυ του Κατάρ διορία 48 ωρών για να φύγει από τη χώρα. «Ο πρέσβυς του Κατάρ εκλήθη σήμερα και του δόθηκε επίσημη ενημέρωση για την λήξη της διαπίστευσής του ως πρέσβυ στην Αίγυπτο, και του δόθηκαν 48 ώρες για να φύγει από τη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα