19 Απριλίου 2024 / 2:18 μμ
19 Απριλίου 2024 / 2:18 μμ

Προκαλούν οι τούρκοι: Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία!

από fimotro

Σε μια νέα προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, καθώς παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας (Diyanet) τελέστηκε προσευχή και αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία.

Η τελετή για τη νύχτα του Καντίρ στην οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν την αποκάλυψη των πρώτων στίχων του Κορανίου στον Μωάμεθ μεταδόθηκε, μάλιστα, από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

H Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ανήρτησε, μάλιστα, στο Twitter το βίντεο «σφραγίζοντας» την κάλυψη της τουρκικής κυβέρνησης στην προκλητική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται πως κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 2016 με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη να δηλώνει ότι «δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο…».

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να σεβαστεί τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

Ως “μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας” και μάλιστα “σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος” χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας.

Εκφράζοντας την αυσηρή καταδίκη του το ΥΠΕΞ τονίζει, στη σχετική ανακοίνωσή του, ότι η Αγία Σοφία, είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, επισημαίνοντας ότι “η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει”.

Καλεί δε την Τουρκία “να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα