19 Απριλίου 2024 / 11:02 μμ
19 Απριλίου 2024 / 11:02 μμ

Προετοιμασίες για σημαντικό τετ α τετ Τσίπρα – Τραμπ…

από fimotro

Οι συνεχείς επαφές των ελληνικών διπλωματικών αρχών με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και το ταξίδι του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στην Ουάσινγκτον «φουντώνουν» για άλλη μια φορά τη φημολογία, αλλά και τις πληροφορίες για συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με το newpost.gr, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν πως συνεχίζεται η προετοιμασία που έχει ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες διευκρινίζοντας, ωστόσο πως δεν έχει κλείσει ακόμα κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για το τετ α τετ. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ραντεβού να πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο με τον Αλέξη Τσίπρα να περνά για πρώτη φορά το κατώφλι του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί ήδη πρόσκληση από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μ. Πεινς να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν για το Κυπριακό στις 10 Ιουλίου.

Το τηλεφώνημα του Μάικ Πενς με τον Αλέξη Τσίπρα θεωρήθηκε μέσα στο καλοκαίρι «προπομπός» και ιδιαιτέρως σημαντικό εξαιτίας του ρόλου που έχει αναλάβει ο ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος στην αμερικανική εξωτερική πολιτική με τη διαχείριση των πιο σημαντικών ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. Ήταν αυτός, άλλωστε που πήρε την πρωτοβουλία να κάνει ένα γύρο τηλεφωνικών επαφών με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για το Κυπριακό. Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι ανέλαβε να κατευνάσει τα πνεύματα στη διάσκεψη του Μονάχου τον περασμένο Φεβρουάριο προχωρώντας σε μια σειρά από διαβεβαιώσεις στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι είχαν έρθει σε δύσκολη θέση από την πολιτική στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως εκτός από την ημερομηνία της πιθανής συνάντησης Αλ. Τσίπρα – Ντ. Τράμπ αυτό που απασχολεί την ελληνική πλευρά είναι και οι διεργασίες που θα γίνουν για την ατζέντα της συζήτησης. Στόχος είναι να προωθηθεί η εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, η συνεργασία των δυο χωρών σε συγκεκριμένους τομείς, καθώς η ανάδειξη νέων πεδίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πληροφορίες που υπάρχουν από την Ουάσιγκτον και κάνουν λόγο για ένα πλάνο που υπάρχει για συνάντηση των δυο ηγετών μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι πληροφορίες θέλουν την αμερικανική πλευρά να επιθυμεί καλύτερη αξιοποίηση της βάσης της Σούδας.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο έγινε στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα