28 Μαρτίου 2024 / 5:08 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 5:08 μμ

Προειδοποίηση των Θεσμών να τηρηθούν όλα τα συμφωνηθέντα

από fimotro

«Ολες οι πλευρές πρέπει να παραμείνουν πιστές στη συμφωνία, δεν είναι θέμα προτιμήσεων, είναι γραπτές δεσμεύσεις στο μνημόνιο και όχι μόνο με το ΔΝΤ». Με τον τρόπο αυτό απάντησαν σήμερα ευρωπαϊκές πηγές στο υποθετικό ερώτημα μη εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων για τις συντάξεις, στον βαθμό όπου θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το ΔΝΤ δεν επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως επεσήμαναν σήμερα το πρωί, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υποδέχθηκαν κατά τρόπο ιδιαίτερα θετικό τη συμφωνία, που ετέθη ενώπιον τους κατά το χθεσινό Eurogroup, και πλέον -βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Θεσμών και Ελλάδος- η επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι εκείνη της 22ας Ιανουαρίου 2018, οπότε είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup υπόψη της οποίας θα τεθεί η λεγόμενη “Έκθεση Συμμόρφωσης” (Compliance Report), ώστε να ολοκληρωθεί και τυπικά η γ’ αξιολόγηση -σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Η εξέλιξη αυτή “θα ανάψει το πράσινο φως” για την εκταμίευση πόρων του προγράμματος στήριξης στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία εκτιμάται περί τα 5 δισ. ευρώ, αν και το κονδύλι αυτό μπορεί να αναθεωρηθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκ των συνολικά 110 προαπαιτούμενων ενεργειών, (prior actions) που σχετίζονται με την γ’ αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, έχει ήδη υλοποιηθεί ποσοστό της τάξης του 30%, ενώ σημαντικό μέρος των υπολοίπων ενεργειών βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Εκ του παραπάνω συνόλου των 110 προαπαιτούμενων ενεργειών περί το 1/3 απαιτεί νομοθέτηση, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ το λοιπό αναμένεται να καλυφθεί μέσω υπουργικών αποφάσεων και άλλων κινήσεων υλοποίησης.

Όπως επεσήμαναν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018, καθώς η εκτίμηση των θεσμών είναι πως ο στόχος εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% επί του ΑΕΠ το 2018, είναι επιτεύξιμος βάσει των αναπτυξιακών ρυθμών που θα εμφανίσει η χώρα, ενώ σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό πακέτο το οποίο υιοθετήθηκε για τη διετία 2019-2020 κατόπιν των προτάσεων του ΔΝΤ, το οποίο θα έχει δημοσιονομικά ουδέτερο χαρακτήρα, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2018.

Αναφορικά με την επόμενη, τέταρτη κατά σειρά αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απαιτείται η εκπλήρωση 81-82 δεσμεύσεων (key deliverables) εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Εξειδικεύοντας τη συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ που δημοσίευσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, περί ανάπτυξης 0,3% το τρίτο τρίμηνο 2017, συνάδουν απολύτως με τους στόχους και τις προβλέψεις του προγράμματος προσαρμογής.

Όπως προσθέτουν, όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο περί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ κατά περίπου 1% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι πρόκειται για την τρίτη χρονιά κατά την οποία προκύπτει υπέρβαση του στόχου αυτού, ενώ αναφερόμενοι στη διαδικασία διάθεσης του υπερπλεονάσματος διευκρίνιζαν ότι ποσό της τάξης των 720 εκατ. ευρώ θα δοθεί ως “κοινωνικό μέρισμα” μέσω εφάπαξ καταβολής στους δικαιούχους, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για “νέα δαπάνη” αλλά πως η Ελλάδα έχει ήδη προβλέψει στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους την καταβολή του σχετικού ποσού, λέγοντας ότι είναι θετικό που η Ελλάδα δαπανά τα κονδύλια αυτά για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Δεύτερον, ποσό της τάξης των 320 εκατ. ευρώ θα επιστραφεί προς συνταξιούχους έναντι αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών και χαρακτήριζαν, τρίτον, ως θετική εξέλιξη την καταβολή κονδυλίου ακόμη 360 εκατ. ευρώ (έως και 500 εκατ. ευρώ) από το υπερπλεόνασμα προς τη ΔΕΗ έναντι οφειλών που είχαν προκύψει από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιωτικών περιοχών.

Επίσης, χαρακτήριζαν ως θετική εξέλιξη την υλοποίηση σειράς μέτρων για τον χρηματοοικονομικό τομέα, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, την εξέλιξη των οποίων παρακολουθούν, καθώς και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών επιχειρήσεων.

“Πλέον κοιτάμε την υλοποίηση. Την εφαρμογή” των μέτρων τα οποία έχουν ήδη ληφθεί, τόνιζαν οι ίδιες πηγές απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου, σημειώνοντας ότι μέσω των πλειστηριασμών ακινήτων παρέχεται η δυνατότητα εντοπισμού των λεγομένων στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα επίσης με αυτές, περί το 1/3 των προγραμματισμένων έως τώρα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν υλοποιήθηκε επειδή οι δανειολήπτες συμφώνησαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές, επεσήμαναν επίσης ότι εκ των ζητημάτων που απομένουν, στο “μικροσκόπιό” τους βρίσκονται ζητήματα που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το Κτηματολόγιο και σειρά άλλων.

Στον τομέα της ενέργειας έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, σε συνεννόηση και με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, για ορισμένες εκ των λιγνιτικών μονάδων ενώ πλέον εξετάζεται το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας καθώς και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Τέλος, υπό εκκρεμότητα παραμένει η περαιτέρω προώθηση της αναμόρφωσης του Δημόσιου τομέα με τον διορισμό ανώτερων στελεχών (μάνατζερς), όπως προβλέπει η νομοθεσία και η εφαρμογή της νομοθεσίας κατά της διαφθοράς που άπτεται της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Πάντως, όπως επεσήμαιναν οι ίδιες πηγές, αν και το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά εξετάστηκε, υπάρχουν προβλήματα στην περαιτέρω παράταση της εξαίρεσης από τον υψηλό συντελεστή, κυρίως γραφειοκρατικού χαρακτήρα αλλά και διαφάνειας στις συναλλαγές, καθώς η ύπαρξη δύο συντελεστών ανοίγει παράθυρο στην παραβατικότητα. Ωστόσο, όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, στις συζητήσεις για το ζήτημα αυτό συμπεριλαμβάνεται η εμπροσθοβαρής υλοποίηση έργων στα εμπλεκόμενα νησιά, όπως στη Μυτιλήνη.

Καταληκτικά, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μη λήψης του επιπρόσθετου δημοσιονομικού πακέτου που αφορά τη διετία 2019-2020 εάν επιτευχθούν οι στόχοι περί πρωτογενούς πλεονάσματος, οι ίδιες πηγές τόνιζαν τη σημασία μη απόκλισης από τα συμπεφωνημένα. “Είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να μείνουν στα συμπεφωνημένα. Δεν πρέπει να έχουμε αλλαγές στις υπάρχουσες συμφωνίες. Η Ελλάδα είναι σε θετική τροχιά για το κλείσιμο του προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στα τέλη Ιανουαρίου θα δώσει διάστημα έως τον Ιούνιο για τις συζητήσεις επί των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, βάσει των έως τώρα αποφάσεων του Eurogroup”, σημείωναν, τονίζοντας ότι το σημαντικό πλέον αφορά στην υλοποίηση.

“Θέλουμε να γίνουν πράγματα. Θέλουμε να δούμε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θέλουμε να δούμε έργα”, τόνιζαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα