28 Μαρτίου 2024 / 4:29 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 4:29 μμ

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για τα μπλόκα των αγροτών

από fimotro

agrotes«Ντόμινο» αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκίνησε από χθες σε όλη την Ελλάδα, προκαλώντας έναν ακόμη «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση η οποία σπεύδει να ανακοινώσει σειρά φοροελαφρύνσεων. Ενδεικτικό είναι ότι ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ειδικού φόρου στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ που έχει επιβληθεί στις σταυλικές εγκαταστάσεις, ενώ εξήγγειλε μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αγωνία επικρατεί, πάντως, στην αγορά κυρίως στον χώρο του εμπορίου και των μεταφορών, καθώς επέκταση των αγροτικών μπλόκων για μεγάλο διάστημα θα προκαλέσει «έμφραγμα» στην οικονομία. Ειδικότερα, τα τρακτέρ βγήκαν χθες στους δρόμους σε πολλές περιοχές της χώρας -από την Κρήτη και την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη- δίνοντας το «στίγμα» για τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς και ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής. «Είναι δικαίωμα των αγροτών οι κινητοποιήσεις, αλλά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την κοινωνία που δοκιμάζεται και βιώνει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι» σχολίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνοντας ανοικτός σε διάλογο μαζί τους.
Ο κ. Αποστόλου έσπευσε, μάλιστα, να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ που έχει επιβληθεί στις σταυλικές εγκαταστάσεις, καθώς δεν είναι περιουσιακό στοιχείο αλλά εργαλείο. Αναφερόμενος στο φορολογικό, υπογράμμισε ότι «όσα θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιστραφεί στο 95% των αγροτών η προκαταβολή φόρου που ήδη έχουν καταβάλει», ενώ προανήγγειλε τη μείωση κατά 30% του τεκμηρίου για τα ορεινά ακίνητα και σημείωσε ότι στο τεκμήριο αυτοκινήτου δεν συμπεριλαμβάνεται το αγροτικό όχημα. Στην ίδια κατεύθυνση άμβλυνσης των αντιδράσεων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε, επίσης, ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική αναγραφή στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων της χώρας. Γνωστοποίησε δε, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται ρυθμιστική παρέμβαση ώστε η πληρωμή των νωπών προϊόντων στους παραγωγούς που σήμερα γίνεται στους οκτώ μήνες να μην ξεπερνά τους δύο μήνες από την πώλησή τους.
Τα μπλόκα
Από την πλευρά τους, πάντως, οι αγρότες μετρούν τις δυνάμεις τους, δηλώνοντας πως οι κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο. Ενδεικτικά, στη χθεσινή «πρεμιέρα» των κινητοποιήσεών τους, αγρότες της Αιγιαλείας απέκλεισαν για δύο ώρες τη νέα εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στο ύψος των βενζινάδικων του Αιγίου, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ οι αγρότες της Ηλείας παρέμειναν παραπλεύρως της εθνικής Πατρών-Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, χωρίς, πάντως, να κλείσουν τον δρόμο. Στην Ημαθία, αγρότες πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου και έστησαν μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας έστησαν το πρώτο τους μπλόκο στον κόμβο Αργυροπουλίου, στην εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης.
Στην Άρτα, οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το ιστορικό γεφύρι του νομού, ενώ αγρότες έστησαν μπλόκο στην Ιόνια Οδό, στο ύψος του Αγίου Δημητρίου Πέτα και στην Πρέβεζα στην εθνική οδό Ιωαννίνων – Πρέβεζας στο ύψος του Λούρου.
Στην Κρήτη, αγροτικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, ενώ τα τρακτέρ πήραν θέση στον κόμβο των Πραιτωρίων. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αγορά πραγματοποίησαν οι αγρότες των Χανίων. Τέλος, τα πρώτα τρακτέρ έκαναν την εμφάνισή τους και στο κόμβο της Λούμπας στην πόλη της Ζακύνθου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα