29 Μαρτίου 2024 / 2:18 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 2:18 πμ

Προβλέψεις στο 100% των κόκκινων δανείων ζητά η ΕΚΤ

από fimotro

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να ζητήσει από τις τράπεζες της ευρωζώνης να αφήσουν στην άκρη αρκετό ρευστό για να καλύψουν το 100% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει δει το Reuters.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι φορτωμένες με περίπου 1 τρισ. ευρώ «κακού» χρέους. Η ΕΚΤ προσπαθεί εδώ και χρόνια να αναγκάσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ή NPEs.

Από την 1η Ιανουαρίου, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες διορία δύο χρόνια να καλύψουν το 100% της αξίας του μη εξασφαλισμένου κακού χρέους και επτά χρόνια για το 100% της αξίας του εξασφαλισμένου κακού χρέους, αναφέρεται στο έγγραφο με τους νέους κανονισμούς.

«Η εφαρμογή μιας ‘ασπίδας ασφαλείας’ δεν πρέπει να οδηγήσει σε απότομες κινήσεις, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο από τις τράπεζες από την στιγμή που εγγράφεται ένα μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα μέχρι την στιγμή που θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για προβλέψεις στο 100%» σημειώνεται στο κείμενο.

«Για το σκέλος των εξασφαλισμένων κακών δανείων, οι τράπεζες θα πρέπει να σχεδιάσουν μια γραμμική πορεία για το χτίσιμο των προβλέψεων στο 100% σε ένα διάστημα επτά ετών» σημειώνεται.

Σε όλη την ευρωζώνη, οι τράπεζες έχουν αφήσει στην άκρη αρκετά χρήματα για να καλύψουν το 45% των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων στο πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, οι νέοι κανονισμοί μπορεί να πλήξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζες τους έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου χρέους.

Στο κείμενο, η ΕΚΤ σημειώνει πως ενώ οι κανονισμοί δεν είναι δεσμευτικοί, οι τράπεζες θα κληθούν να εξηγήσουν οποιεσδήποτε αποκλίσεις και θα πρέπει να αναφέρουν το βαθμό συμμόρφωσης τους στους επόπτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα