25 Απριλίου 2024
25 Απριλίου 2024

Πράσινο φως για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ…

από fimotro

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εξουσιοδότησε την αποδέσμευση ποσού 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πρόκειται για το εναπομείναν ποσό από την τρίτη δόση του πακέτου στήριξης του ESM, το οποίο εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου του 2017. Θα κατατεθεί σε έναν ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

“Είμαι ικανοποιημένος που παρατηρώ τη συνεχή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει των στόχων που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM να ολοκληρωθεί εγκαίρως”, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling.

Όπως αναφέρει ο ESM, μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική βοήθεια από τον ESM προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 40,2 δισ. ευρώ, από το συνολικό πρόγραμμα ύψους έως 86 δισ. ευρώ. Ο ESM και ο EFSF από κοινού έχουν εκταμιεύσει 182 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού ποσού), γεγονός που καθιστά τα ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Σημειώνεται ότι η έγκριση είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί μέσα από την πρόταση προς τον ESM που συνεδρίασε σήμερα σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου (δηλαδή σε επίπεδο EWG). Η πρόταση αυτή των υπηρεσιών της Κομισιόν αναφέρει ποσοστό επίτευξης του στόχου μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες στο 191% έναντι στόχου 150%, αλλά καταγράφει παράλληλα ένα νέο μεγάλο κύμα οφειλών που καλείται να περιορίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι θεσμοί είχαν ήδη, από τη Δευτέρα, κάνει θετική εισήγηση για την εκταμίευση των 800 εκατ.

Την απόφαση του ΔΣ του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici σημειώνοντας ότι “εκπληρώθηκαν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις”. Πρόσθεσε ότι “τώρα πρέπει να εργαστούμε για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018!”.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα