20 Απριλίου 2024 / 1:32 πμ
20 Απριλίου 2024 / 1:32 πμ

Ποιους “βλέπει” η ΕΛΑΣ πίσω από τους πυροβολισμούς στο ΠΑΣΟΚ

από fimotro

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ώρες μετά την χθεσινοβραδινή επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη. Η αστυνομία εξετάζει ενδεχόμενο η επίθεση αυτή να αποτελεί την αρχή ενός νέου αιματηρού κύκλου επιθέσεων από την εγχώρια τρομοκρατία, αφού πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύλληψη του 29χρονου «βομβιστή με τα τρομοδέματα»

Σύμφωνα με το tovima.gr, ένα μαυροφορεμένο άτομο, ύψους περίπου 1.85, που πιθανόν πυροβόλησε με καλάσνικοφ, αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ ως δράστης της επίθεσης, το βράδυ της Δευτέρας, εναντίον αστυνομικών της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Στόχος ήταν οι δύο φρουροί της διμοιρίας και οι σφαίρες, τουλάχιστον μία ή δύο, καρφώθηκαν σε στύλο· φέρεται να μην τους τραυμάτισαν για λίγα εκατοστά.

Η ΕΛ.ΑΣ εκτιμά ότι πρόκειται πιθανόν για έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε ρίξει πυροβολισμούς κατά του ίδιου στόχου στις αρχές του 2017, λίγες ημέρες μετά την σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Η επίθεση το βράδυ της Δευτέρας έρχεται κι αυτή λίγες ημέρες μετά την σύλληψη του 29χρονου αναρχικού Κωνσταντίνου Γ. ως «κατασκευαστή βομβών των Πυρήνων».

Ομοιότητες με την επίθεση της 10ης Ιανουαρίου 2017

Ο ύποπτος που πυροβόλησε από την συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά φέρεται να έχει σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με τον δράστη παρόμοιας επίθεσης, στο ίδιο σχεδόν σημείο, που σημειώθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017 και προέκυψε βαλλιστικά ότι είναι έργο της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα» η οποία ωστόσο δεν έστειλε σχετική προκήρυξη. Η ΕΛ.ΑΣ εντοπίζει εξαιρετικά σημαντικές ομοιότητες στις δύο επιθέσεις όπου υπάρχει μόνο μικρή μετατόπιση στο σημείο όπου έδρασαν οι δράστες. Κι αυτό γιατί στην περίπτωση του περασμένου Ιανουαρίου όπου τραυματίσθηκε ένας 30χρονος αστυνομικός οι πυροβολισμοί -και εκείνη την φορά ήταν τρεις- ρίχθηκαν από την οδό Αραχώβης και αυτός που πυροβόλησε «χάθηκε» προς την πλευρά των Εξαρχείων. Τότε ωστόσο υπήρχαν αναφορές ότι οι κινήσεις του είχαν καταγραφεί από κάμερες τοπικού καταστήματος.

Σημειώνεται ότι η πρώτη εμφάνιση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» έγινε στις 25 Μαΐου 2014 (παραμονή ευρωεκλογών) όταν επιτέθηκαν με όπλο τύπου καλάσνικοφ σε κτίριο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Στις 31 Αυγούστου 2016 σημειώθηκε άλλη μία επίθεση με παρόμοιο όπλο, αυτή τη φορά εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας του Μεξικού, σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου ενώ στις 10 Νοεμβρίου 2016 σημειώθηκε επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά ένας ειδικός φρουρός.

Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ δεν αποκλείουν, μέχρι την ολοκλήρωση της βαλλιστικής εξέτασης, το ενδεχόμενο να πρόκειται για «χτύπημα» της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ή άλλης ένοπλης οργάνωσης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζαν τις τελευταίες εβδομάδες φόβους ότι θα υπήρχε νέος κύκλος ένοπλων επιθέσεων, κυρίως από την ΟΛΑ και την «Επαναστατική Αυτοάμυνα».

Πάντως σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για έργο της συγκεκριμένης οργάνωσης θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης που μια ένοπλη ομάδα προχωρά σε δύο διαδοχικές επιθέσεις εναντίον του ίδιου στόχου.

Ήθελαν νεκρό

Παράλληλα, έντονη ανησυχία στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο δημιουργεί η διαπίστωση πως οι οι δράστες ήθελαν νεκρό.

«Καλυφθείτε!» φώναξε ο φρουρός, αντιδρώντας ακαριαία μόλις είδε το όπλο. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, και ο ίδιος ο σκοπός έπεσε αμέσως στο έδαφος για να προστατευτεί, καθώς είδε το όπλο να σημαδεύει προς το μέρος του.

Την ίδια ώρα, ο σκοπός είπε ότι ο δράστης που φορούσε μαύρα και βρισκόταν σε απόσταση 30-40 μέτρων από τον ίδιο.

Αξιωματικοί της αστυνομίας εκτιμούν ότι «από τύχη δεν είχαμε θύματα» ενώ παράλληλα αστυνομικές πηγές εικάζουν ότι «ήθελαν νεκρό».

Το χρονικό της επίθεσης

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 19:50 της Δευτέρας. Δυο άγνωστα άτομα με μαύρα ρούχα που κινούνταν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού σταμάτησαν στη συμβολή των οδών Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής και ο συνοδηγός με καλάσνικοφ έριξε τρεις πυροβολισμούς.

Το είδος του όπλου που χρησιμοποιήθηκε θα προκύψει από την εργαστηριακή εξέταση των καλύκων, ενώ οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν να υπήρχε και δεύτερος δράστης για να παρέχει κάλυψη στον ένοπλο.

Στον τόπο της επίθεσης έσπευσαν κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που ασχολείται με την υπόθεση, της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Ασφάλειας, που συνέλεξαν στοιχεία και πληροφορίες, καθώς και υλικό από κάμερες που πιθανόν να βοηθήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη.

Αμέσως μετά, ο δράστης τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε, με άγνωστο μέσον. To βράδυ της Δευτέρας, η Αμεση Δράση αναζητούσε μια μοτοσικλέτα, χωρίς, όμως, να επιβεβαιώνεται επίσημα ότι επρόκειτο για το μέσο που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, είχε αποκλειστεί η περιοχή της επίθεσης και μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του δράστη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα