19 Απριλίου 2024 / 6:51 πμ
19 Απριλίου 2024 / 6:51 πμ

Ποιές οι ποινικές ευθύνες για οφειλές στο Δημόσιο

από fimotro

Γράφει η Άννα Κορσάνου

(Δικηγόρος)

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας ταλανίζεται σήμερα από τις οφειλές στο Δημόσιο και ειδικότερα στην Εφορία. Η δυσβάσταχτη φορολογία των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει πλήθος πολιτών σε συγκέντρωση τεράστιων οφειλών προς την Εφορία, οφειλές τις οποίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν. Οι όποιες απόπειρες για ρύθμιση των οφειλών πέφτουν στο κενό καθώς τα χρέη προς την Εφορία ρυθμίζονται σε ορίζοντα που πλέον δεν ξεπερνά το ένα έτος, με αποτέλεσμα η μηνιαία δόση που προκύπτει να είναι δυσθεώρητη και οι οφειλέτες να εξακολουθούν να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν.

Όλα τα ανωτέρω, έχουν οδηγήσει σε απελπισία το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, καθώς οι οφειλέτες έρχονται αντιμέτωποι με διοικητικές κυρώσεις και κατασχέσεις είτε σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους είτε ακόμα και σε περιουσιακά στοιχεία τους. Ωστόσο, η μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών στην Εφορία, έχει και ποινικό χαρακτήρα και επισύρει σημαντικές ποινικές κυρώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νόμο υπ’ αριθμ. 4321/2015 (ΦΕΚ Α’/21.03.2015), όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στη Φορολογική Διοίκηση χρέη προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 4 μήνες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης :

Α) Ενός έτους τουλάχιστον εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Β) Τριών ετών τουλάχιστον εφόσον το συνολικό χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων μέχρι την ημερομηνία σύνταξης του πίνακα χρεών, υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη εάν το ποσό που οφείλεται εξοφληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο οφειλέτης έχει κάνει ρύθμιση της οφειλής του την οποία τηρεί, η ποινική δίωξη αναστέλλεται.

Η διαδικασία με την οποία συμβαίνουν τα ανωτέρω ξεκινάει με τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, ο οποίος και διαβιβάζει την υπόθεση στον Εισαγγελέα, που με τη σειρά του κινεί την ποινική δίωξη και κλητεύεται ο κατηγορούμενος στο ακροατήριο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι καλό είναι οι πολίτες να δείχνουν επιμέλεια και να ενημερώνουν τη ΔΟΥ τους σχετικά με αλλαγές στον τόπο κατοικίας τους, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μη λάβουν ποτέ την κλήση να παραστούν στο δικαστήριο και να αγνοούν αυτή τη σημαντική ποινική διαδικασία.

Είναι προς το συμφέρον των οφειλετών να παραστούν στο Δικαστήριο με το Δικηγόρο τους. Σε περίπτωση που συντρέχουν εξαιρετικές συνθήκες και προϋποθέσεις, η ποινή μπορεί να μετριαστεί, καθώς το Δικαστήριο με την κατάλληλη εκπροσώπηση από το Δικηγόρο θα λάβει υπόψιν του ελαφρυντικά για τη μείωση της ποινής.

Σε ό,τι αφορά εκκρεμείς αιτήσεις Προϊσταμένων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών ή Ελεγκτικών Κέντρων ή Τελωνείων ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη κατώτερα αυτών που ορίζονται ανωτέρω, αυτές δεν εισάγονται για συζήτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα