29 Μαρτίου 2024 / 6:51 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 6:51 πμ

Πλοίο ισπανικής ΜΚΟ που διασώζει πρόσφυγες δέχθηκε επίθεση από τη λιβυκή ακτοφυλακή

από fimotro

Ένα πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Proactiva Open Arms, που διασώζει πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο,  λέει ότι δέχθηκε επίθεση από σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής.

Η ισπανική ΜΚΟ ανήρτησε μάλιστα στο λογαριασμό της στο Twitter ένα βίντεο-ντοκουμέντο του θερμού επεισοδίου, στο οποίο ακούγονται τα προειδοποιητικά πυρά από το σκάφος της ακτοφυλακής και τα σχόλια των πανικόβλητων μελών του πληρώματος του ισπανικού πλοίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Proactiva Open Arms το πλοίο βρισκόταν κοντά, αλλά όχι εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων της Λιβύης, ανοικτά της πόλης Ζουάρα. Ένα σκάφος της λιβυκής ακτοφυλακής το πλησίασε και έριξε προειδοποιητικές βολές, απειλώντας ότι την επόμενη φορά θα ανοίξει πυρ χωρίς προειδοποίηση αν το πλοίο εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Λιβύης -κάτι όμως που σύμφωνα με την ΜΚΟ επιτρέπεται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε περίπτωση ανάγκης-.

Η οργάνωση επιρρίπτει, μάλιστα, μια έμμεση ευθύνη για το περιστατικό και στην Ιταλία, αφού η ιταλική κυβέρνηση χάρισε στη Λιβύη το ταχύπλοο της ακτοφυλακής και εκπαίδευσε το πλήρωμά του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα