29 Μαρτίου 2024 / 8:19 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 8:19 πμ

Πληθαίνουν οι φοιτητικές διαδηλώσεις κατά του Βούτσιτς στη Σερβία

από fimotro

Εξαπλώνονται σε όλη τη Σερβία οι φοιτητικές διαδηλώσεις εναντίον της εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα, από το κέντρο του Βελιγραδίου, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του νικηφόρου αποτελέσματος-55,2% υπέρ του Βούτσιτς- και συνεχίστηκαν στο Νόβισαντ και τη Βοϊβοντίνα, την Τρίτη και την Τετάρτη, ενώ από σήμερα το βράδυ επεκτείνονται συνολικά σε δώδεκα πόλεις.

Οι χιλιάδες φοιτητές κρατούν σφυρίχτρες και διαδηλώνουν ειρηνικά, μέχρι στιγμής, με σύνθημα “όχι στη δικτατορία”, επισημαίνοντας την ύπαρξη κινδύνου “απολυταρχίας Βούτσιτς”, λόγω του υψηλού ποσοστού που έλαβε στην κάλπη.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις, τις χαρακτήρισε δημοκρατικό δικαίωμα “εκείνων που δυσαρεστήθηκαν από τη νίκη μου στις εκλογές”.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, που ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού μετά την εκλογή του Βούτσιτς στην προεδρεία, έκανε λόγο για υποκινούμενες από την αντιπολίτευση διαμαρτυρίες, ενώ στο θέμα παρενέβη και το Κρεμλίνο, που με δήλωση της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τις σερβικές πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν υπευθυνότητα και “να αποτρέψουν την αποσταθεροποίηση της χώρας”.

Ωστόσο, οι επιτροπές αγώνα των φοιτητών, απαγορεύουν τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις κομμάτων και οργανώσεων, ούτε επιτρέπουν τον προβολή κομματικών εμβλημάτων.

Ως προς την ατζέντα με τα αιτήματα, οι διαδηλωτές ζητούν την καθαίρεση των μελών τις Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, την παραίτηση των μελών του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (REM), το οποίο κατηγορούν ότι ανέχθηκε την παραβίαση της αρχής ίσης προβολής υποψηφίων από τα ΜΜΕ, καθώς επίσης και του διευθυντή ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης για άνιση προβολή των υποψηφίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα