19 Απριλίου 2024 / 11:14 πμ
19 Απριλίου 2024 / 11:14 πμ

Πλήγμα στην εικόνα της Λαγκάρντ

από fimotro

Αρμόδιο δικαστήριο στο Παρίσι έκρινε πως η πρόεδρος του ΔΝΤ έπραξε αμελώς στην πολύκροτη υπόθεση της αποζημίωσης του επιχειρηματία Μπ.Ταπί. Δεν της επιβλήθηκε ποινή ωστόσο αμαυρώθηκε η εικόνα της.
Καμία ποινή, το ποινικό της μητρώο δεν λερώθηκε αλλά ωστόσο δεν είναι και λευκή περιστερά η Κριστίν Λαγκάρντ στην υπόθεση του Γάλλου πρώην υπουργού και επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου στο Παρίσι, η πρώην υπουργός Οικονομικών έπραξε με αμέλεια, όταν το 2008 δεν προσέφυγε κατά απόφασης, η οποία επικύρωνε αμφιλεγόμενη αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων στον Μπερνάρ Ταπί.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν άκουσε προσωπικά την απόφαση. Αντί να καθίσει στο εδώλιο, προτίμησε να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων», όπως δήλωσε ο συνήγορός της. Στο ΔΝΤ θα τεθεί και πάλι εκ νέου το ερώτημα, εάν μετά τη σημερινή απόφαση, μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού.
Η υπόθεση δεν αφορά μόνο την ίδια. Είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια προσωπική υπόθεση. Για την Γαλλία, η θέση της «είναι το μοναδικό πόστο σε διεθνές επίπεδο που μας απομένει» είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε δυο δημοσιογράφους. Η εμπιστοσύνη της γαλλικής κυβέρνησης έχει κλονιστεί.
45 εκατομμύρια για ηθική βλάβη
Ο συνήγορος της Πατρίκ Μεζονέβ, δήλωσε πως χωρίς την επιβολή ποινής μπορεί να θεωρηθεί πως δεν υπάρχει καταδίκη. «Είμαι απογοητευμένος» είπε και συμπλήρωσε πως η πελάτισσά του μπορεί να εφεσιβάλει την απόφαση.
Η χθεσινή δίκη, ήταν η μεγαλύτερη για ένα σκάνδαλο που ταλανίζει τη Γαλλία εδώ και χρόνια. Το 2008 κατά τη διάρκεια διαιτησίας μεταξύ του Ταπί και της τράπεζας Crédit Lyonnais επιδικάστηκαν 400 εκατομμύρια ευρώ στο Γάλλο επιχειρηματία. Επρόκειτο για το τέλος μια μακράς διαμάχης.
Η απόφαση της διαιτησίας δεν βρήκε σύμφωνο το δικαστήριο. 45 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό προορίζονταν για ηθική βλάβη. «Γνωρίζετε ότι η ηθική βλάβη για γονείς που χάνουν ένα παιδί είναι 30.000 ευρώ;» είχε ρωτήσει επανειλημμένως στο παρελθόν, η αρμόδια δικαστής Ρακτ Μαντού την Κριστίν Λαγκαρντ. Εκείνη όμως δεν αντέδρασε και το δικαστήριο έκρινε πως με την παράλειψη της να πράξει, διευκόλυνε στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Η Ρακτ Μαντού δεν έδειξε την παραμικρή επιείκεια στην ισχυρή κυρία του ΔΝΤ.
Με την απόφαση κατά της Λαγκάρντ δεν κλείνει πάντως η υπόθεση Ταπί. Αναμένεται να υπάρξει συνέχεια με τον Μπερνάρ Ταπί και άλλους πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Πολλά μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η ίδια η Λαγκάρντ ισχυρίζεται πάντως πως δεν δέχθηκε πιέσεις από το Παλάτι των Ηλυσίων ωστόσο δεν γίνεται πιστευτή. Η εφημερίδα Libération είχε γράψει μάλιστα πριν από την έκδοση της απόφασης πως «ίσως η δίκη έχει καλή έκβαση για την κατηγορουμένη αλλά δεν πρόκειται να πείσει κανέναν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα