28 Μαρτίου 2024 / 6:59 μμ
28 Μαρτίου 2024 / 6:59 μμ

Πιτέλα για Eurogroup: Μια πρώτη τελεία στην αχρείαστη ελληνική περιπέτεια

από fimotro

Αυτό τονίζει ο επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην Ευρωβουλή, Τζιάνι Πιτέλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Τονίζει ότι τώρα συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και σημειώνει: «η ομάδα μας περιμένει επίσης μια ουσιαστική και οργανωμένη στις λεπτομέρειές της ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τους επόμενους μήνες».

«Ο ελληνικός λαός», λέει ο κ. Πιτέλα, «έχει ήδη υποφέρει πάρα πολύ από στενόμυαλους υπολογισμούς μοχθηρών πολιτικών».
Σημειώνει ότι «η συνέχιση της ομηρίας της Ελλάδας για εθνικούς πολιτικούς λόγους θα ήταν αυτοκτονία για την Ευρώπη», για να υπογραμμίσει πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» και πως «είναι καιρός οι Έλληνες να ανακτήσουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους».

Ο κ. Πιτέλα επικρίνει τους πιστωτές της Ελλάδα για «ανυπόφορα» αιτήματα που ακόμη διατυπώνουν παρά την μεγάλες προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού και των ελληνικών αρχών, σχολιάζοντας ότι «στην κορυφή όλων αυτών, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι φίλοι του, που στραγγαλίζουν τώρα την Ελλάδα για λόγους εσωτερικής εκλογικής σκοπιμότητας».

Ο Τζιάνι Πιτέλα διαφωνεί με την εκτίμηση περί δεξιάς στροφής στην ΕΕ και τον δυτικό κόσμο γενικότερα.
Υποστηρίζει ότι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές στην ΕΕ ζήσαμε «την εμπειρία μιας δυναμικής αποδόμησης των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων -είτε συντηρητικών είτε προοδευτικών» και ότι κινούμαστε γρήγορα προς μια διαδικασία επαναπροσανατολισμού των πολιτικών δυνάμεων.

«Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι η αντιπαράθεση Αριστεράς-Δεξιάς πρέπει να είναι καθαρή και προφανής, καθώς έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές αξίες και διαφορετικές προτάσεις», υπογραμμίζει.
«Δεν χρειαζόμαστε μια νέα κινητοποίηση στο Κέντρο, χρειαζόμαστε μια νέα Αριστερά, ικανή να υπερασπιστεί τους χαμένους των μεγάλων αλλαγών των τελευταίων ετών, της παγκοσμιοποίησης και της μετάβασης στην ψηφιακή πραγματικότητα».

Ως προς αυτό, φοβάμαι ότι ο Μακρόν δεν έχει καταλάβει ότι υπάρχει ανάγκη για μια καθαρή αλλαγή, ότι, δηλαδή, αυτό το οικονομικό σύστημα πρέπει να αλλάξει ριζικά», αναφέρει.
«Η μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας του Κόρμπιν και των Εργατικών στη Βρετανία δείχνει πολύ καθαρά ότι η συνεκτικότητα και οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι ο τέλειος συνδυασμός».
Για την Ιταλία υποστηρίζει πως η διαίρεση Αριστεράς-Δεξιάς είναι ακόμη πολύ καθαρή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα