19 Απριλίου 2024 / 4:09 μμ
19 Απριλίου 2024 / 4:09 μμ

Περίεργες μεθοδεύσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, εν όψει της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Σικάγου

από fimotro

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα
Η Μητρόπολη Σικάγου,η πρώτη τη τάξει μέχρι τώρα,Μητρόπολη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, λόγω πρεσβείων Αρχιερωσύνης του άχρι τούδε θεοφιλώς διαποιμαίνοντος αειμνήστου Μητροπολίτη Ιακώβου,έχει έλθει αντιμέτωπη με μία αναπόφευκτη διαδικασία:την εκλογή νέου Μητροπολίτη, ύστερα από την Κοίμηση του αρχοντικού ποιμενάρχη της.
Ο Ιάκωβος εποίμανε την ελληνορθόδοξη ομογένεια της αμερικανικής μεγαλούπολης για σχεδόν μισό αιώνα! Μετά τον Επίσκοπο Φιλάρετο Ιωαννίδη, μετέπειτα Μητροπολίτη Σύρου, που επί επταετία(1923-1930) εποίμανε την ομογένεια του Σικάγου και του Αγίου Φραγκίσκου ως τοποτηρητής και στη συνέχεια τον Ροδοστόλου Τιμόθεο, εξελέγη στη συνέχεια, το 1969, ο Ιάκωβος, αρχικά ως Επίσκοπος Σικάγου. Το 1996, στην μετά τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο εποχή, με την αλλαγή του Συνταγματίου,αναβαθμίστηκε σε Μητροπολίτη.
Ο Ιάκωβος έφυγε πλήρης ημερών! Παρέλαβε το πιο οργανωμένο τμήμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και με την δεξιά οιακοστροφία του και την εργατικότητά του την ανέδειξε ως την πλέον ισχυρή Μητρόπολη της εν Αμερική ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μας, μετά την Αρχιεπισκοπή, στη Νέα Υόρκη.
Μετά την Κοίμησή του άρχισαν οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την εκλογή του διαδόχου του.
Η εκλογή ως γνωστόν του Τριπροσώπου, γίνεται από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής.
Στη συνέχεια το Τριπρόσωπο αποστέλλεται στο Φανάρι και η Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου εκλέγει τον ένα εκ των τριών. Συνήθως εκλέγει αυτόν που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους των εκλεκτόρων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Πατριάρχης δεν μπορεί να εκλέξει και κάποιον εκ των δύο άλλων που απαρτίζουν το τριπρόσωπο.
Την Επαρχιακή Σύνοδο της Αμερικής, θεωρεί ο Δημήτριος ότι την ελέγχει στο έπακρον αλλά ξεχνά ότι οι συσχετισμοί αυτοί αλλάζουν! Μπορεί στους οκτώ Μητροπολίτες που απαρτίζουν την Σύνοδο, εκτός από τον Βοστώνης Μεθόδιο, Ντένβερ Ησαία και Ατλάντας Αλέξιο– που αναδείχθηκαν ως κληρικοί και στη συνέχεια εξελέγησαν Επίσκοποι επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου—οι υπόλοιποι εξελέγησαν μετά τον Ιάκωβο. Αλλά όλοι οι Μητροπολίτες πρωτίστως τιμούν και σέβονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικά τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Εντύπωση,ωστόσο,προκαλεί η σπουδή με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επιχειρεί να “ξεφορτωθεί” επί της ουσίας, τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου Επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό και να τον εκλέξει Μητροπολίτη Σικάγου, όταν κλήρος και λαός στο Σικάγο επιθυμούν την εκλογή του Μητροπολίτη Δαρδανελλίων Νικήτα.
Ο Νικήτας είναι ένας ευφυής, δημιουργικός και σύγχρονος Ιεράρχης.
Μετά από μία λαμπρή πορεία δέκα ετών(Δεκ. 1996-2007) ως πρώτος Μητροπολίτης Χόνγκ- Κόνγκ,επέστρεψε στην Αμερική από την οποία προέρχεται και του ανατέθηκαν καθήκοντα Διευθυντή, στο Πατριαρχικό Ινστιτούτο “Πατριάρχης Αθηναγόρας” του Berkeley, στην Καλλιφόρνια.
Ο Νικήτας εργάσθηκε στο Σικάγο και διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος επί επτά έτη. Οι περισσότερες κοινότητες ιδρύθηκαν και οργανώθηκαν επί των ημερών του, τότε που ήταν ο δεξιός βραχίονας του κοιμηθέντος Μητροπολίτη Σικάγου Ιακώβου! Από εκεί τον γνώρισε και τον προώθησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος .
Επομένως είναι άξιον και δίκαιο σήμερα να διαδεχθεί και να συνεχίσει το έργο του Γέροντά του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος όμως προσπαθεί να “αποκλείσει” την υποψηφιότητα του Νικήτα για την Μητρόπολη Σικάγου, επικαλούμενος το Συνταγμάτιο ή Καταστατικό που ισχύει για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και προβάλλοντας μία ανούσια αιτία:ότι δήθεν δεν ανήκει πλέον ο Νικήτας, στην δύναμη των κληρικών της τοπικής Εκκλησίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά στους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των υποψηφίων προς Αρχιερατεία.
Η αιτιολογία αυτή εκτός από έωλη, συνιστά και ευθεία προσβολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεδομένου ότι όλοι οι Ιεράρχες που υπηρετούν σε επαρχίες της εν Κωνσταντινουπόλει Εκκλησίας είναι πρωτίστως Ιεράρχες του Θρόνου και στη συνέχεια Ιεράρχες των επιμέρους Εκκλησιών που υπηρετούν, στις οποίες τους αποστέλλει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην μεγάλη του επιθυμία να αποκόψει την εκλογή του Νικήτα για το Σικάγο, προφασίζεται μίαν ανυπόστατη αιτιολογία ότι ο Νικήτας δεν είναι πλέον Ιεράρχης ανήκων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής!!
Λησμονεί προφανώς ότι όταν εξελέγη ο ίδιος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από Μητροπολίτης Βρεσθένης, ανήκων στην Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν είχε ουδεμία υπηρεσιακή σχέση ως Ιεράρχης ούτε με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ούτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπηρέτησε απλά ως διδάσκων καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και στη συνέχεια διετέλεσε μέλος της Πατριαρχικής Εξαρχίας που εστάλη στις Η.Π.Α. από το Πατριαρχείο( αποτελουμένης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, τον Βρεσθένης Δημήτριο και τον Φιλαδελφείας Μελίτωνα) προκειμένου να εξετάσουν τα συμβαίνοντα στην Επαρχία του θρόνου.
Μπορεί ο Δημήτριος να διαποιμαίνει θεοφιλώς και επιτυχώς κατά τα ανθρώπινα κριτήρια , από το 1999 που εξελέγη Αρχιεπίσκοπος, την μεγαλύτερη επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα του “αποκλεισμού” προσώπων τα οποία εργάσθηκαν με αυταπάρνηση για την Εκκλησία μας στην Αμερική και μάλιστα για περιοχές από τις οποίες προήλθαν ως κληρικοί και άραγε αποτελούν “τα Σα εκ των Σων” των ανθρώπων που θέλουν να αναλάβουν την διαποίμανσή τους εκ νέου!
Εξάλλου η Μητρόπολη Σικάγου αποτελεί μία μεγάλη και οργανωμένη Μητρόπολη της Αμερικής, η οποία χρειάζεται έναν έμπειρο Ιεράρχη, για να αναλάβει τα ηνία της και να την οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες εκκλησιαστικές στιγμές, εξομαλύνοντας προβλήματα και επουλώνοντας πληγές που δημιούργησε η χαλαρή διαποίμανση των τελευταίων ετών, λόγω γήρατος του προσφάτως κοιμηθέντος Σικάγου Ιακώβου.
Είναι φυσικό ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος να θέλει να προωθήσει τον ευνοούμενό του Επίσκοπο, αλλά δεν καταλαβαίνει ότι με τον τρόπο αυτό τον “φορτώνει” σε μία Μητρόπολη που απαιτεί εμπειρία και γρήγορα και ευφυή ανακλαστικά, ώστε να καταφέρει να την διοικήσει σωστά και να ανοίξει τους ορίζοντές της!
Κι ύστερα τί έχει να μας παρουσιάσει μέχρι τώρα ο ευνοούμενος της Αρχιεπισκοπικής αυλής, πέραν της ευμενούς διάθεσης του Αρχιεπισκόπου!
Όλη του η εξέλιξη και η άνοδος σε αυτό το ..”στιχερό ευνοίας” στηρίζεται.
Δεν θέλω να γράψω εδώ χαρακτηρισμούς και μερικά ευτράπελα που άκουσα από ανθρώπους που έχουν προσωπική γνώμη και άποψη για τον συγκεκριμένο κληρικό!
Προφανώς ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ακολουθεί τη γραμμή να ευνοεί τους δικούς του ανθρώπους. Και καλά κάνει. Αλλά εδώ προέχει το καλό των ελληνορθοδόξων του Σικάγου και των εκεί Κοινοτήτων μας.
Ως εκ τούτου οι ευθύνες των εκλεκτόρων Ιεραρχών της Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής είναι τεράστιες!
Πρέπει να σκεφθούν ώριμα και υπεύθυνα,ως χειραφετειμένοι Ιεράρχες και όχι ως εξαρτώμενες μονάδες της κεντρικής διοίκησης της Νέας Υόρκης και να μην αδικήσουν τον Νικήτα, ο οποίος αν δεν είχε εκλεγεί Χονγκ Κονγκ θα ήταν από πολλών ετών Μητροπολίτης σε κάποια Μητρόπολη της Αμερικής!
Έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και σήμερα η Μητρόπολη Σικάγου περιμένει το νέο ποιμενάρχη της !
Και όλα δείχνουν ότι ο Νικήτας μπορεί και δικαιούται να καταλάβει αυτή τη Μητρόπολη.
Οι ισχυρισμοί του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου θα είχαν κάποια βάση, αν η εκλογή αυτή γινόταν στην Ελλάδα όπου υπάρχουν οι νομοθετικοί περιορισμοί και το ΣτΕ, στο οποίο θα μπορούσε κανείς να προσφύγει και να ανατρέψει κάποια εκλογή που δεν πληρεί τη νομιμότητα!
Εδώ οι εκλογές γίνονται εν Αγίω Πνεύματι και πρωτίστως πρέπει να ικανοποιούν τον Πρώτο της Ορθοδοξίας μας και εν προκειμένω τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πληροφορίες από το Φανάρι αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διάκειται ευμενώς υπέρ της εκλογής του Μητροπολίτη Νικήτα σε Σικάγου, πληροφορία η οποία έχει καταστεί γνωστή τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο όσο και στους Μητροπολίτες της Επαρχιακής Συνόδου.
Αυτή η Πατριαρχική εύνοια και ευμένεια προς τον Νικήτα, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και τους Μητροπολίτες της Αμερικής.
Αν δεν υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Νικήτα και επικρατήσουν οι …δικολαβίστικες αιτιολογίες του Δημητρίου, τότε αυτό θα φανεί ως αδιαφορία στην θέληση του Πατριάρχη και επιπλέον θα είναι σα να μην τιμούν την επιθυμία Του.
Και μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος να διανύει το 89ο έτος της ηλικίας του και να μην τον ενδιαφέρει αν θυμώσει ή στενοχωρεθεί ο Πατριάρχης, οι υπόλοιποι επτά Ιεράρχες όμως είναι ακόμη νέοι και δεν σκέφτονται το ίδιο!
Εξάλλου ο νέος Μητροπολίτης Σικάγου που θα εκλεγεί την ερχόμενη Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους συνεπισκόπους του περισσότερο, παρά με τον Δημήτριο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα