29 Μαρτίου 2024 / 3:05 μμ
29 Μαρτίου 2024 / 3:05 μμ

Παυλόπουλος: Εκκλησία και οικογένεια έχουν αποτρέψει τη ρήξη του κοινωνικού μας ιστού

από fimotro

«Σήμερα εδώ, σ’αυτόν τον Ιερό Ναό, ο οποίος συμπληρώνει 150 χρόνια ζωής, ένα τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι γι’αυτό που συμβολίζει, για την Ιστορία του Έθνους μας και την συμπόρευσή του με την Χριστιανοσύνη και, ιδίως, με την Ορθοδοξία».

Αυτό ανεφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο χαιρετισμό του μετά την επίδοση της Ανώτατης Τιμητικής Διάκρισης του μεταλλίου της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδειάς στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου Θηβων.

«Ταυτοχρόνως, Μακαριώτατε, είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Ιεροσύνης σας. Και το πράττει η Πολιτεία δι’εμού, αναγνωρίζοντας αυτή την μεγάλη συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πορείας του Λαού και του Έθνους μας», συνέχισε οΠ. Παυλοπουλος και πρόσθεσε:

«Γιατί γνωρίζουμε όλοι, ιδίως σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ότι το Έθνος των Ελλήνων έχει άρρηκτους δεσμούς με την Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μ’αυτά που λέγω υποτιμώ τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις που έχει κάθε Πολιτεία: Να τιμά το θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Να συμπεριφέρεται προς όλους με τον τρόπο που ταιριάζει σ’ένα μεγάλο – από πλευράς Ιστορίας – Κράτος, το οποίο ανήκει σ’αυτή την Μεγάλη Ευρωπαϊκή Οικογένεια, η οποία έχει έναν Πολιτισμό που στηρίζεται πάνω σε τρεις πυλώνες: το αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, την θεσμική κληρονομιά της Ρώμης και την Χριστιανική διδασκαλία. Κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς».

Ο ΠτΔ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τόνισε ότι «εμείς, ο Ελληνισμός, οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και νάμαστε δίκαιοι απέναντι στην Ιστορία».

«Και η Ιστορία διδάσκει ότι σε δύσκολους χρόνους τούτο το Κράτος είχε την συμπαράσταση της Εκκλησίας. Και σήμερα ακόμα, σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μιας Κοινωνίας που χειμάζεται, ενός Λαού που δοκιμάζεται, η συμβολή της Εκκλησίας είναι καθοριστική. Η Εκκλησία και η Οικογένεια έχουν αποτρέψει, όπως επανειλημμένα έχω πει, τη ρήξη του κοινωνικού μας ιστού. Αυτά οφείλουμε να τ’ αναγνωρίζουμε για να είμαστε δίκαιοι με την Ιστορία. Και το τονίζω εκ νέου: Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις που έχει η Δημοκρατία μας για να τηρεί όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα του Ανθρώπου. Για τούτο, Μακαριώτατε, η Πολιτεία είναι σήμερα παρούσα για να συμβολίσει, μέσω του προσώπου σας, το ό,τι αναγνωρίζει εκείνο το οποίο ανήκει στην Εκκλησία, στην Ιστορία της και, βεβαίως, στην προοπτική της. Έτη πολλά Μακαριώτατε», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα