29 Μαρτίου 2024 / 11:55 πμ
29 Μαρτίου 2024 / 11:55 πμ

Προκλητικός ο Ερντογάν: Εσείς δεν εφαρμόζετε την Λωζάνη!

από fimotro

Μέχρι και μέσα στο Προεδρκό Μέγαρο της χώρας μας θέλησε να μας προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος! Ο Προκόπης Παυλόπουλος καλωσόρισε τον ομόλογό του στην πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια και έσπευσε αμέσως να στείλει το μήνυμα για την Συνθήκη της Λωζάνης. Στην προσφώνησή του μίλησε για την ανάγκη να είναι μια ιστορική επίσκεψη για το καλό των δυο λαών, για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που, όπως χαρακτηριστικά είπε, η Ελλάδα ευνοεί γιατί πιστεύει ότι είναι σημαντική για την ανάπτυξη της γειτονικής χώρας.

«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε σχέσεις φιλίας και να είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ.».

Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους προϋπόθεση είναι ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου, όπως και σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για να μείνω στο διεθνές δίκαιο γυρίζω σε μια άλλη ιστορική επίσκεψη. Αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κ. Ατατούρκ. Αυτή η επίσκεψη έμεινε ιστορική γιατί σεβάστηκε τη συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η βάση που θεμελίωσε τη φιλία μας και αυτή πρέπει να στηρίξει τη σχέση μας στο μέλλον.

Η συνθήκη της Λωζώνης που καθορίζει και τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Δεν παρουσιάζει κενά, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση και ισχύει ως έχει. Σε ότι αφορά τις μειονότητες καθορίζει ότι υπάρχει στην Ελλάδα θρησκευτική μειονότητα και τα δικαιώματά της γίνονται σεβαστά, τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο ΠτΔ είπε ότι αυτά που ανέφερε ισχύουν για όλες τις χώρες των Βαλκανίων. Της ΠΓΔΜ και την Αλβανία που έχουν στόχο την ένταξη στην ΕΕ. Ονόματα που προσβάλουν και θέτουν εν αμφιβόλω τα σύνορα δεν έχουν θέση, προσέθεσε.

Αναφορά έκανε και στο κυπριακό, λέγοντας ότι οι Ελληνες θέλουν βιώσιμη λύση. Αλλά έγινε σαφές ότι αυτό για να γίνει θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Είμαστε εδώ για να φτάσουμε σε μια λύση με προϋποθέσεις που ταιριάζουν σε χώρα-κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο κος Παυλόπουλος έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Μπορούμε έτσι να αναδείξουμε τα ιδεώδη της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού που διαπλέουν τις δυο χώρες.

Διαβεβαίωσε δε τον τούρκο πρόεδρο ότι θέλουν όλοι η επίσκεψη να μείνει ιστορική. Προσυπογράφω αυτό που είπατε ότι όποια διαφορά και αν έχουμε δεν μπορεί παρά να λυθεί ειρηνικά.

Οι Ελληνες είναι ειλικρινείς και γι’ αυτό φρόντισα να σας πω ευθέως με ποιους όρους θα κάνουν τις σχέσεις υποδειγματικές. Αυτό νομίζω ότι ισχύει και για εσάς. Είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτούς ελπίζω ότι θα χτίσουμε μια καλή φιλία, κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Προκαλεί πάλι ο Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε “πράγματι ιστορική η σημερινή μέρα”. Και συνέχισε: Μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ αυτή την επίσκεψη. Επιθυμώ η επίσκεψη αυτή να αποτελεέσει νέο σημείο καμπής για τις σχέσεις των δύο κρατών. Βέβαια εσείς πραγματοποιήσατε κάποιες αλήθειες ξεκάθαρα, θα κάνω το ίδιο κι εγώ. Για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν εκκρεμότητες που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μία συμφωνία που υπογράφτηκε πριν 94 χρόνια και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, υπήρξαν 11 χώρες που εμπλέκονται. Στη Συνθήκη υπάρχει ακόμα και η Ιαπωνία! Μιλάμε για μία συμφωνία με όλες αυτές τις χώρες. Μέσα στο διάστημα των 94 ετών ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Αλλαξαν πολλά και εμφανίστηκαν νέα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο διάστημα αυτό. Πχ στη Συνθήκη χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει αναφορά στη λέξη τουρκική μειονότητα. Μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν οι μουσουλμάνοι στη Δ. Θράκη μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης; Υπάρχουν προσπάθειες για να διορίζεται ο αρχιμουφτής από άτομα που διορίζει το κράτος. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος. Ο πατριάρχης εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα μέλη πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Τα 17 άτομα που εκλέγουν τον Πατριάρχη, στη Δ. Θράκη όμως εξακολουθούν να μη μπορούν οι ιμάμηδες να εκλέγουν τον αρχιμουφτή τους. Πώς λοιπόν είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης. Αρα δεν εφαρμόζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα