20 Απριλίου 2024 / 2:44 μμ
20 Απριλίου 2024 / 2:44 μμ

Παρασκευή πληρωμών για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος…

από fimotro

«Μαύρη» θα είναι η σημερινή Παρασκευή για τους φορολογούμενους καθώς εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για μια εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα που θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, τα οποία παρουσίασαν κάμψη τον Αύγουστο, προκαλώντας ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο.

Πέραν του ΕΝΦΙΑ, περισσότερες από 250.000 εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2016, η οποία ανέρχεται σε ένα ποσό της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες τρεις μηνιαίες δόσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017.

Μήνας βαρόμετρο ο Σεπτέμβριος

Με δεδομένη τη «μαύρη» τρύπα στα έ​σοδα τον Αύγουστο – η απόκλιση έναντι του στόχου ήταν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ- ο Σεπτέμβριος θεωρείται κατά γενική ομολογία εξαιρετικά κρίσιμος μήνας που θα κρίνει εν πολλοίς και την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει φέτος τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ. Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα προσδοκώμενα έσοδα βάσει των εκκαθαρισμένων δηλώσεων ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ.

Πάντως, τον Αύγουστο η μεγαλύτερη «διαρροή» εντοπίζεται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που καταγράφουν μείωση 587 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Επιπλέον, η τρύπα στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όχι μόνο δεν περιορίστηκε, αλλά διευρύνθηκε, και από 338 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου άνοιξε στα 469 εκατ. ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που τον Ιούλιο άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος γιατί ήταν διακοπές, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, δεν πήγαν στο ταμείο ούτε στο τέλος Αυγούστου για να πληρώσουν τον φόρο. Τρεις στους δέκα δεν έχουν καταβάλει την πρώτη δόση που έγραφε το εκκαθαριστικό τους, ενώ ζημιά στις εισπράξεις προκάλεσαν τα μειωμένα κατά 20% εισοδήματα που εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Έτσι, παρά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση της προκαταβολής φόρου, τα έσοδα που μπαίνουν στα ταμεία από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά στο οκτάμηνο ανήλθαν σε 7,312 δισ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν εισπραχθεί 7,511 δισ. ευρώ. Δηλαδή φέτος εισπράχθηκαν 200 εκατ. ευρώ λιγότεροι φόροι.

Πάντως, για όσους φορολογούμενους δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μία ή περισσότερες δόσεις των οφειλών τους προς το Δημόσιο, μπορούν με βάση τον νόμο 4152/2013 να τις ρυθμίσουν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις με ετήσιους τόκους 5%.

Διόρθωσαν την γκάφα με τον «φουσκωμένο» ΕΝΦΙΑ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σήμερα αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).​

Τα συγκεκριμένα εκκαθαριστικά αφορούν τις περιπτώσεις:

Επανεξέτασης του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων). Η εν λόγω περίπτωση αφορά την περίφημη «γκάφα» της ΑΑΔΕ η οποία λόγω λαθών στα πληροφοριακά συστήματά της συνυπολόγισε την έκτακτη ενίσχυση που έλαβαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι τον περασμένο Δεκέμβριο στα συνολικά τους εισοδήματα, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να… χάσουν την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ και να τους έρθει «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό.
Προσαρμογής της τιμής ζώνης της Β’ ζώνης Ψυχικού.
Οι παραπάνω περιπτώσεις επανεκκαθάρισης αφορούν συνολικά 69.494 φορολογουμένους. Το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται στα 10,83 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

© 2024 fimotro.gr – All Rights Reserved

design & development by Webartstudio.gr

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη περιήγηση σας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτήν τη σελίδα αποδέχεστε τα Cookies. Αποδοχή Περισσότερα